Bývalý majitel Jukosu Michail Chodorkovskij u soudu (30. prosince 2010)

Bývalý majitel Jukosu Michail Chodorkovskij u soudu (30. prosince 2010) | foto: AP

Chodorkovskij hledá Putinova nástupce. Ve hře je Navalnyj i Jelcinova dcera

  • 100
Někdejší nejbohatší ruský podnikatel a později nejznámější kremelský vězeň Michail Chodorkovskij zahájil výběr politika, který se v roce 2018 postaví Vladimiru Putinovi. Oznámila to ruská opoziční televizní stanice Dožď. Putin sice kandidaturu zatím neoznámil, všeobecně se předpokládá, že se pokusí svůj post obhájit.

Kampaň Chodorkovského zvaná „Místo Putina“ už probíhá na internetu a může se do ní zapojit kdokoli, uvedla televize. Vítěze Chodorkovskij a jeho hnutí Otevřené Rusko ve volbách podpoří, zřejmě i finančně. Sám Chodorkovskij ve volbách kandidovat nehodlá.

Na seznam možných Putinových protikandidátů hlasující zatím zařadili čtrnáct osob, z nichž prý mnozí o své kandidatuře zatím ani nevědí. Na vlastní žádost se ale mohou kandidatury vzdát, ujistil novináře koordinátor akce Timur Valejev.

V seznamu je předseda pravicové strany Parnas a bývalý ruský premiér Michail Kasjanov, vůdce liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij nebo dcera někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina Taťjana Jumašovová.

Na seznamu kandidátů je i bývalý ministr financí

Nechybí ani zakladatel Fondu boje s korupcí a známý bloger Alexej Navalnyj, považovaný za nejvlivnější osobu ruské opoziční scény (více o něm zde). Účastníci ankety na seznam zařadili i bývalého Putinova ministra financí Alexeje Kudrina, který má pověst liberálního reformátora.

Chodorkovskij se v roce 2013 po propuštění z věznice, kam se dostal po obvinění z obřích defraudací a krádeží ropy, usadil s rodinou ve Švýcarsku (více zde). Jeho majetek, před zatčením odhadovaný na 15 miliard dolarů (360 miliard korun v nynějším kurzu), se dnes podle časopisu Forbes pohybuje mezi 100 až 250 miliony dolarů (do šesti miliard korun).

Prezidentské volby se v Rusku uskuteční v březnu 2018. Hlava státu bude zvolena na šest let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video