Korejští potápěči se snaží probourat stěnami kajut a objevit další oběti...

Korejští potápěči se snaží probourat stěnami kajut a objevit další oběti tragického neštěstí (24. dubna 2014) | foto: AP

Z vraku trajektu vytáhli tělo chlapce, který jako první volal o pomoc

  • 51
Jihokorejští potápěči vyprostili ze ztroskotaného trajektu Sewol tělo hocha, který jako první telefonicky upozornil na to, že se plavidlo potápí. Jeho rodiče po identifikaci uvedli, že poznali tělo i oblečení. Oficiálně hochovu identitu musí ještě potvrdit testy DNA.

Hoch telefonoval tři minuty předtím, než posádka trajektu Sewol minulý týden vyslala první nouzové volání. Chlapec byl přepojen na hasiče a poté na pobřežní stráž.

Zkáza trajektu

Po něm na nouzovou linku 119 volalo ještě dalších asi 20 dětí z lodi. Pasažéři měli v té době od posádky stále nařízeno setrvat na místech. Ti, co poslechli, se utopili. Většina obětí jsou právě středoškolští studenti, kteří jeli lodí na výlet. 

Celkový počet potvrzených obětí katastrofy jihokorejského trajektu, který se potopil před více než týdnem u břehů Korejského poloostrova, stoupl na 171. Oznámili to jihokorejští záchranáři. Pohřešováno je 131 lidí, jejichž těla jsou zřejmě ve čtvrté palubě potopené lodi. 

Hledávání dalších mrtvých komplikuje stále téměř nulová viditelnost, přestože podmínky práce potápěčů se mírně zlepšily. Ve třetí a čtvrté palubě, kde je zřejmě nejvíc obětí, nebyla zatím nalezena žádná vzduchová kapsa, napsala agentura Jonhap. I kdyby se některým z cestujících dětí podařilo do takového prostoru proniknout, nepřežily by podle expertů déle než 72 hodin.

U vraku pracují obrovské jeřáby

V okolí lodi pobřežní služba umístila tři mohutné plovoucí jeřáby. Vyzvednout loď potopenou v hloubce 35 metrů se ale zatím úřady nechystají. Čekají na souhlas rodin pohřešovaných, bez něhož vláda zakázala s vrakem jakkoli manipulovat.

Střední škola Tanwon na předměstí jihokorejské metropole Soulu, která byla od neštěstí z 16. dubna uzavřená, obnovila vyučování pro vyšší ročníky. Zasmušilí spolužáci mrtvých či pohřešovaných studentů přinášeli před začátkem hodin bílé chryzantémy, které pokládali k fotografiím obětí.

Stěny, dveře, schody i okna školy jsou plné vzkazů nezvěstným studentům a učitelům. Škola zajistila pro žáky, kteří to budou potřebovat, terapeutické služby. Kdy se do školy vrátí 75 studentů, kteří neštěstí přežili, není jasné. Většina z nich zůstává hospitalizována, mnozí z nich s psychickými problémy.

Kvůli podezření ze zavinění nehody policie zatkla nebo vyšetřuje už dvacet z devětadvaceti členů posádky. Většina jejích členů byla totiž mezi 174 lidmi, které se po ztroskotání podařilo zachránit.

Jihokorejská prokuratura ve středu provedla razii v úřadu po lodní bezpečnost i domovní prohlídky u majitele společnosti, která trajekt provozovala. Agentura Reuters uvedla, že loď byla značně přetížená. Vezla minimálně třikrát větší náklad, než bylo pro ni doporučené.

Podívejte se na pátrání v okolí potopeného trajektu:

23. dubna 2014

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video