Nemocný Alfie Evans | foto: AP

Nevyléčitelný chlapec zemřel. O zachování jeho života žádal i papež

  • 422
Nevyléčitelně nemocný britský chlapec Alfie Evans, který byl po vleklé soudní bitvě v pondělí odpojen od přístrojů, v sobotu brzy ráno zemřel. Informovala o tom britská média s odvoláním na chlapcovy rodiče. Za zachování života téměř dvouletého batolete se přimlouval i papež František.

Papež se minulý týden setkal s chlapcovým otcem a Itálie poté dítěti v pondělí udělila italské občanství. Jeho rodiče ho totiž chtěli nechat do této země převézt kvůli další léčbě, soud to ale zamítl.

„Můj gladiátor odložil svůj štít a ve 2:30 získal křídla,“ napsal na Facebooku chlapcův otec Tom Evans. „Miluji tě, chlapče můj,“ dodal. „Jsme zdrcení. Děkujeme všem za podporu,“ uvedla na sociální síti Alfieho matka Kate Jamesová.

Chlapec byl v „polovegetativním stavu“ - trpěl degenerativním neurologickým onemocněním, které lékaři nedokázali přesně určit. Po několika záchvatech jej lékaři uvedli do umělého spánku a při životě jej udržovaly přístroje, od nichž, když se jeho stav nelepšil, ho v pondělí večer odpojili.

Jeho rodiče Tom Evans a Kate Jamesová s tím však nesouhlasili a rozhodli se bránit právní cestou. Osud chlapce a dlouhé soudní bitvy sledovala média po celém světě.

Rodiče chtěli nechat své dítě převézt do Itálie, kde jeho léčbu nabídla vatikánská dětská nemocnice Bambino Gesu. Britský soud nicméně potvrdil stanovisko nemocnice v Liverpoolu, že „není v nejlepším zájmu Alfieho pokračovat v léčbě, ani jej za tímto účelem přepravovat do zahraničí“. A také římští lékaři po konzultacích s nemocnicí v Liverpoolu dospěli k závěru, že stav dítěte je neléčitelný.

Případ vyvolal, nejen na sociálních sítích, debatu o právu lékařů rozhodovat takovýmto způsobem o odpojení chlapce z podpůrných přístrojů. 

Prostřednictvím petice podpořily snahu jeho rodičů tisíce lidí, desítky z nich protestovaly v posledních dnech i před nemocnicí. Facebooková stránka „Alfies Army“ požadující propuštění malého chlapce má ve chvíli zveřejnění tohoto článku 789 tisíc fanoušků. 

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video