Simon Bramhall  odchází od soudu (13. prosince 2017)

Simon Bramhall odchází od soudu (13. prosince 2017) | foto: Profimedia.cz

V Británii soudí chirurga, který se podepisoval laserem na játra pacientů

  • 112
Soud v britském Birminghamu ve středu uznal vinným 53letého chirurga, který vypaloval své iniciály do jater pacientů. Dva případy se odehrály v roce 2013 a lékař krátce po odhalení rezignoval. Výši trestu by si měl vyslechnout v lednu příštího roku.

Chirurg Simon Bramhall měl ještě před pár lety ve Velké Británii velmi dobrou pověst. Dokonce se o něj zajímaly i sdělovací prostředky, když v roce 2010 transplantoval játra získaná od oběti leteckého neštěstí. Ne vždy se však choval profesionálně, jak později přiznal. Kariéru mu zruinovaly dvě transplantace jater, jež provedl 6. února a 21. srpna 2013, píše The Guardian.

Zákroky dopadly na první pohled dobře. Jiný chirurg si však při následné korekční operaci u jednoho pacienta všiml, že má na játrech vypálená dvě písmena, která odpovídají Bramhallovým iniciálám. Později vyšlo najevo, že se do jater podepsal pomocí argonového laseru, který patří do běžného vybavení chirurgů. Podpis neměl žádný vliv na funkci jater a po několika týdnech se sám zahojil, pacienti se zotavili.

Bramhall byl krátce po odhalení dočasně suspendován. Až po roce zahájila lékařská komora jeho vyšetřování. Chirurg však na ukončení řízení nečekal a sám na svůj post rezignoval. Za pochybení se několikrát omluvil. Komora mu překvapivě neodebrala lékařskou licenci a Bramhall by tak teoreticky mohl operovat dál.

Případ se však dostal před soud. Státní žalobkyně Elizabeth Reidová vysvětluje, že chirurg zneužil důvěry svých pacientů. „Jeho označování jater pacientů bylo zcela zbytečné a je jasné, že ho prováděl záměrně a s jasným úmyslem,“ popisuje. Ve dvou bodech obžaloby byl Bramhall shledán vinným, soudce povolil jeho propuštění na kauci. Výši trestu si vyslechne 12. ledna.

Ne všichni však na Bramhalla zanevřeli. Jedna z jeho bývalých pacientek Tracy Scrivenová listu Birmingham Mail sdělila, že souzený chirurg by se podle ní měl vrátit do práce. „I když se podepisoval na transplantovaná játra, je to opravdu tak hrozná věc? Kdyby to udělal mně, netrápilo by mě to. Ten muž mi zachránil život,“ uvedla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue