Pravda, či jen lživá propaganda? Syrský režim zveřejnil fotky, na nichž jsou...

Pravda, či jen lživá propaganda? Syrský režim zveřejnil fotky, na nichž jsou údajně vesničané zranění při chemickém útoku. | foto: AP

Chemický útok v Sýrii zůstává záhadou. OSN se ho pokusí objasnit

  • 10
Syrský režim Bašára Asada viní z chemického útoku opozici, povstalci zase vládu. Američané vládní verzi nevěří a varují, že nasazení zbraní hromadného ničení by je mohlo přimět k zásahu. Jasno do celé věci se nyní pokusí vnést OSN.

Existence arzenálů chemických zbraní je v Sýrii veřejným tajemstvím - většinou se mluví o sarinu, yperitu a nervovém plynu VX. Vládnoucí režim se po celé dva roky protiasadovského povstání snaží ujišťovat, že tyto zbraně nenasadí - tedy vždy s dovětkem "pokud by je měl".

Začátkem tohoto týdne se objevila doposud nejsilnější podezření, že k chemickému útoku došlo. Není však zcela jasné, jestli v Sýrii skutečně chemické zbraně byly nasazeny a už vůbec to, kde je případně použil. I tak to u světových vůdců vyvolalo znepokojení a OSN ve čtvrtek oznámila, že se pokusí vše vyšetřit.

"Rozhodl jsem se, že OSN vyšetří možné použití chemických zbraní v Sýrii," řekl novinářům šéf světové organizace Pan Ki-mun. A dodal, že vyšetřování se soustředí na "konkrétní událost, na níž upozornila syrská vláda".

Byl to totiž právě Asadův režim, kdo prostřednictvím státem kontrolovaných médií jako první s tvrzením o chemickém útoku přišel. Údajně se tak stalo v jedné vesnici u města Aleppo, o nějž se už dlouhé měsíce vedou tvrdé boje. A režim zároveň ukázal prstem na údajné viníky: protivládní povstalce. Ti to odmítli s tím, že to byla právě vláda, kdo chemické zbraně použil, a to prý vícekrát - kromě jiného ještě na předměstí Damašku.

Pozorovatelé OSN zavření v hotelu

Pochyby o verzi syrské vlády dal najevo i americký prezident Barack Obama. Prohlásil, že je "silně skeptický vůči jakýmkoliv tvrzením, že to byla opozice, kdo chemické zbraně použil". A během probíhající návštěvy Izraele a palestinských území také varoval, že potvrzení zpráv o nasazení chemických zbraní v syrské občanské válce by "zcela měnilo situaci".

Jakým způsobem by to situaci měnilo, Obama nerozvedl. Obviňování z použití chemických zbraní nicméně přichází v době, kdy se stále více mluví o aktivnějším zapojení mezinárodního společenství - či přinejmenším Západu - do syrského konfliktu. Ať už přímými dodávkami zbraní syrským povstalcům, či dokonce vojenským zásahem podobně jako v Libyi. NATO v čele s Američany prý již takové plány zvažuje (o plánech NATO čtěte zde).

Ale není jasné, zda a jak se OSN podaří tvrzení o použití chemických zbraní ověřit. Rozsah a podobu vyšetřovací mise nyní zkoumají poradci šéfa světové organizace. V paměti ale zůstává, jakým fiaskem skončila snaha OSN monitorovat porušování lidských práv v Sýrii. Pozorovatelé světové organizace nakonec loni zemi zmítanou válkou opustili, protože nebyli schopni situaci na bojišti jakkoliv ověřovat - v podstatě zůstávali uzavřeni v hotelu.

, Lidové noviny

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue