Vyhodnocení vraždy Chášukdžího je předčasné, domnívá se Trump

  • 107
Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je vyhodnocení vraždy saúdskoarabského investigativního novináře Džamála Chášukdžího Ústřední zpravodajskou službou (CIA) „velmi předčasné“. Podle CIA nařídil vraždu novináře saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Americký prezident Donald Trump také uvedl, že zjištění CIA, že za vraždu je odpovědný saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, je „možné“. Reagoval tak na zprávu listu The Washington Post o výsledcích šetření CIA (informovali jsme zde). 

Případ Chášukdží

Prezident se k případu vyjádřil několik hodin poté, co americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Washington ještě nedospěl k konečnému závěru ohledně vraždy novináře - shromažďuje v této věci fakta a zároveň chce udržet „důležité strategické vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií“. 

Trump k vraždě prohlásil, že „se to nemělo nikdy stát“. O věci jednal při letu do Kalifornie s ředitelskou CIA Ginou Haspelovou a ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Médiím to sdělila Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová.

Zjištění CIA odporuje vyjádření saúdskoarabské vlády, že princ neměl s činem nic společného. Američtí úředníci mají ve zprávu CIA velkou důvěru, píše washingtonský deník, pro nějž Chášukdží pracoval. Spojení korunního prince s úkladnou vraždou ztěžuje Trumpově kabinetu snahu udržet vztah se svým úzkým saúdskoarabským spojencem, zdůrazňuje The Washington Post.

Tělo Chášukdžího se zatím nenašlo. Prohlídku konzulátu umožnily saúdské úřady tureckým vyšetřovatelům až dva týdny po zabití novináře. Rijád původně vraždu popíral, přiznal ji až více než dva týdny poté, nicméně popřel, že by s činem měl cokoli společného korunní princ.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video