Masový vrah Charles Manson na snímku z roku 2011.

Masový vrah Charles Manson na snímku z roku 2011. | foto: Reuters

Zemřel vůdce vraždící sekty Charles Manson, odpykával si doživotní trest

  • 171
Masový vrah Charles Manson odpykávající si doživotní trest vězení v neděli večer ve věku 83 let zemřel. Podle agentury AP to v pondělí oznámila mluvčí kalifornských vězeňských úřadů, která uvedla, že šlo o přirozenou smrt.

Manson podle sdělení úřadů zemřel v nemocnici. Už nějakou dobu trpěl blíže neupřesněnými zdravotními problémy, kvůli nimž byl před časem hospitalizován. List Los Angeles Times a další média začátkem letošního roku napsaly, že má problémy se srdcem, zatímco další média informovala o potížích trávícího traktu.

Charlie Manson věštil rasovou válku, jeho věrní malovali krví obětí

Manson a jeho skupina převážně mladých žen, známá jako „Mansonova rodina“, během dvou dní v srpnu 1969 povraždili v Los Angeles sedm lidí, včetně herečky Sharon Tateové, manželky režiséra Romana Polanského. Tateové tehdy bylo 26 let a byla v osmém měsíci těhotenství, když ji Mansonovi následovníci ubodali. 

Tento brutální masakr otřásl veřejností nejen v USA. Kromě tohoto zločinu byl Manson odsouzen i v souvislosti s dalšími dvěma vraždami: jedné z července téhož roku a druhé rovněž ze srpna.

Muž, který ve vězení nosil na čele obrázek hákového kříže, věřil, že vraždy v bělošské luxusní čtvrti rozpoutají apokalyptickou rasistickou válku. Při procesu byl prezentován jako samotářský šílenec s obrovskou přesvědčovací schopností. 

Ve vězení byl od roku 1971 a soud od té doby dvanáctkrát zamítl jeho žádost o předčasné propuštění. Spolu s ním byly na doživotí odsouzeny čtyři jeho následovníci - tři ženy a jeden muž (více zde). 

Mansona v lednu převezli do nemocnice, byl vážně nemocný:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue