Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Chaos na frankfurtském letišti se změnil v bitku Čechů s policií

  • 986
Do Štědrého dne zbývaly tři dny a na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem vládl chaos. Kvůli sněhu a náledí čekalo na svůj let osm tisíc lidí. Úmorné čekání, nervozita a následné potyčky se zvrhly v zatčení šesti Čechů včetně českého honorárního konzula.

Incident, na který upozornily Lidové noviny, se odehrál 21. prosince krátce před půlnocí. Letiště zrušilo kvůli nepříznivému počasí 250 letů a mezi nimi i spoj Lufthansy do Prahy.

Zhruba stovka frustrovaných cestujících, z nich většinu tvořili Češi a Slováci, žádala po personálu společnosti Lufthansa pití a jídlo. Stevardky ho ale nechtěly vydat, a tak došlo na slovní potyčky. Zasahující německá policie podle svědků přehnala svůj zákrok a použila i elektrické obušky, takzvané tasery.

ROZHOVOR S ČESKÝM KONZULEM

Čekám zastání ministerstva, říká Jiří Jodas

"Na letišti vládl opravdový chaos. Někteří na svůj let do Prahy čekali údajně i dva dny. Já osobně jeden. Když nám zrušili další let, lidé chtěli něco k jídlu a pití. Personál byl velmi arogantní a situace se vyhrotila," popsal LN chvíle předcházející policejní akci slovenský kynologický rozhodčí Robert Kanas, který skončil mezi šesti zatčenými.

Do potyčky se dostal i honorární konzul

Největší slovní odpor německým policistům při zatýkání kladl prý český honorární konzul z brazilského Recife Jiří Jodas. Policisté jej podle svědků nejprve strhli na podlahu. Když se mu snažili nasadit pouta, dostal navrch několik kopanců.

Ministerstvo zahraničí incident potvrdilo. "Pan Jodas po incidentu kontaktoval zastupitelský úřad v Berlíně a my jsme měli informace hned poté," řekl iDNES.cz Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Potyčka ale nebude mít žádnou dohru.

"Honorární konzul není diplomat a nepožívá diplomatické imunity. Je to čestná a neplacená funkce," vysvětli Beneš s tím, že si o celé události s Jiřím Jodasem pohovoří ředitel konzulárního oddělení. Jodas i jeho dcera Lucie byli obviněni, další Češi si obvinění nevyslechli.

Čech napadl kapitána i policisty

O předvánočním dramatu Čechů na největším německé letišti informoval na svém webu i prestižní německý týdeník Die Zeit. Rozzlobený třiašedesátiletý cestující podle týdeníku nejdříve hlasitě nadával na odletové přepážce. Kapitán letu ho proto vyloučil z přepravy.

To muže zřejmě ještě více popudilo a na kapitána zaútočil. Následně napadl také přivolané policisty, jednomu způsobil oděrky kůže. Čecha i jeho dvaatřicetiletou dceru, která se do potyčky připletla, policie druhý den ráno po podání vysvětlení propustila.

Týdeník neuvádí žádná jména, ale popis sedí na honorárního konzula. I ten totiž cestoval se svojí dcerou Lucií. Zástupce Lufthansy v České republice Jan Laštovička potvrdil, že tři dny před Vánoci byla atmosféra na letišti kvůli zpožďování letů napjatá. "Tento incident mi ale kolegové z frankfurtského letiště nepotvrdili," řekl Laštovička iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video