Chaos na Baleárech skončil

Život na baleárských ostrovech se vátil do normálu. Řidiči autobusů začali od půlnoci opět rozvážet turisty přijíždějící na španělské ostrovy. Stávka řidičů bojujících za vyšší platy zkazila dovolenou i několika českým turistům. V neděli jich tam z Prahy odlétalo na devět set.

Víkendová stávka řidičů autobusů na Baleárských ostrovech Mallorca, Ibiza a
Menorca se dotkla tří set tisíc turistů. Cestovní kanceláře a letecké společnosti musely zrušit nebo posunout řadu letů, aby především letiště v Palma de Mallorca, už tak přeplněné, nezkolabovalo.

Na Mallorce, Ibize a Menorce autobusy už zase jezdí. Mluvčí letiště ve městě Palma de Mallorca v noci na dnešek oznámila, že přesně o půlnoci začaly stovky autobusů rozvážet z letiště první turisty.

Ve městě Palma de Mallorca přistávají letadla prakticky každou minutu, protože v neděli byly kvůli stávce lety odloženy.

Na menších ostrovech Ibiza a Menorca začali řidiči k místním letištím jezdit už několik hodin před vlastním koncem stávky a situace je tam o něco lepší než na Mallorce. Řidiči stávkovali tři dny kvůli zvýšení platů.

Cestující na Ibizu nastupovali v neděli do letadla s dvouhodinovým zpožděním. Těm, kteří letěli na Mallorcu, se let zpozdil o čtyři hodiny. Turisté, kteří se z dovolené vracejí, nesou mnohokrát odložený návrat ze Španělska domů podstatně hůře.

Turisté nocovali na letištích
Stejně jako v pátek a v sobotu byli turisté, kteří v neděli na letiště v Palma de Mallorca přicestovali, nuceni čekat tři až čtyři hodiny, než je autobusy dopraví do jejich hotelů. Cestovní kanceláře sice zmobilizovaly všechny taxíky na ostrově, ale těch je kolem 1500 a k plnému uvolnění letiště, kde se v neděli očekává 706 letů, nestačí.

Tisíce turistů strávily noc pro jistotu v terminálech letiště. Lidé spali na zemi nebo na nafukovacích matracích, aby nezmeškali ráno své letadlo.

Stávka se dotkla rovněž letiště na sousedním ostrově Ibiza, kde podle španělského rozhlasu museli turisté čekat až šest hodin, než pro ně byla zajištěna doprava do hotelu. Mnozí z nich se vydali z letiště pěšky.

Stávkovala i Air France
Kvůli stávce části letušek a stevardů musela v sobotu, první den prázdnin a dovolených, zrušit nejméně 60 letů francouzská letecká společnost Air France. 

"Stejně jako v pátek bylo zrušeno 60 ze 1700 plánovaných letů," sdělilo vedení Air Fance.

Ke čtyřdenní stávce za zvýšení platů v pátek vyzval druhý největší odborový svaz letušek a stevardů společnosti UGICT-CGT. Podle odborového svazu bylo zrušeno 65 až 70 letů a četné lety jsou zajištěny jen za cenu snížení počtu členů posádky. Odbory odhadují, že na letišti Orly stávkuje 50 procent letušek a stevardů a na letišti Roissy 30 až 40 procent.

Dopravní chaos v Rakousku
Doprovodné potíže začínajících školních prázdnin a sezóny dovolených se tradičně nevyhnuly ani Rakousku. V sobotu od časných ranních hodin čelili řidiči zácpám na hlavních silničních tazích a čekáním na pohraničních přechodech.

Češi havarovali ve Štýrsku

Několikakilometrová zácpa se vytvořila už na Tauernské dálnici před Tauernským tunelem. "Plechová lavina" o délce deseti kilometrů se podle informace rakouského automotoklubu ÖAMTC valila také na Salcburk po dálnici z Mnichova.

Situaci komplikují i přechodně obnovené pasové kontroly a případné prohlídky vozidel na německo-rakouské a rakousko-italské hranici, které Vídeň zavedla v rámci bezpečnostních opatření v souvislosti s třídenním Celoevropským ekonomickým summitem v Salcburku, který začíná v neděli.

Očekávaný víkendový nápor na rakouské silniční tahy byl způsoben začátkem školních prázdnin nejen v Rakousku, ale i v šesti německých spolkových zemích, České republice a na Slovensku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video