Do španělské Ceuty vnikli další běženci, policisty popálili kyselinou

  • 1510
Zhruba tři stovky migrantů se ve středu ráno pokusily proniknout z Maroka do španělské enklávy Ceuta, která leží na severním pobřeží Afriky. Více než stovce z nich se bezpečnostní bariéru s ostnatým drátem podařilo překonat. Sedm španělských policistů utrpělo popáleniny od kyseliny či nehašeného vápna, když se běžencům v překonání plotu snažili zabránit

Podle deníku La Vanguardia byl zraněn také neupřesněný počet migrantů Mnozí mají řezné rány, protože bariéra je zakončena ostnatým drátem.

Španělská média původně informovala, že se vniknutí účastnilo zhruba dvě stě lidí. Posléze počet s odvoláním na zastoupení španělské vlády upřesnila na nejméně 115. Toto číslo ale nemusí být konečné, uvedl deník El País.

Migranti, kteří podle španělských médií pocházejí ze subsaharské Afriky, po překonání plotu zamířili do dočasného centra pro imigranty. To má kapacitu asi 500 lidí, migrantů je v místě ale nyní už 1 300. Kolem centra jsou proto postaveny stany.

Incident se stal ráno kolem deváté hodiny místního času na stejném místě, kudy před měsícem proniklo do Ceuty z marockého území asi 600 migrantů. I oni tehdy překonali dvojitý, šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem a někteří z nich útočili na policisty nehašeným vápnem, které může způsobit těžké popáleniny.

Kvůli situace v Ceutě čelí kritice nový španělský premiér Pedro Sánchez.  Španělé volají po rychlém řešení krize, která v zemi podnítila vlnu xenofobie a odporu vůči uprchlíkům.

Kromě Ceuty se afričtí migranti snaží dostat do Evropy i přes další španělskou enklávu Melilla. Obě se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím. Pokusy proniknout do těchto enkláv jsou běžné.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Migranti navíc stále častěji připlouvají do Španělska také na raftech přes Gibraltarský průliv. Za jejich nárůstem stojí nejen příznivé počasí, ale také uzavření řeckých a italských cest.

Španělsko se letos pro migranty z Afriky stalo hlavní branou do Evropy. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky připlulo letos do země přes moře z Afriky 27 800 migrantů, dalších asi 4 900 jich proniklo letos do Ceuty a Melilly. Loni připlulo do Španělska po moři za celý rok z Afriky 22 100 migrantů a do dvou enkláv jich proniklo 6 250.

Uvítali byste zkrácení pracovního týdne na čtyři dny?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 28. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 2767
Ne
Ne 411
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video