Čeští vědci objevili způsob, jak rozložit jedovaté látky, se kterými si příroda nevěděla rady. Ilustrační foto.

Čeští vědci objevili způsob, jak rozložit jedovaté látky, se kterými si příroda nevěděla rady. Ilustrační foto.

Čeští vědci objevili bakterie, které vyčistí přírodu od jedů

  • 156
Obyčejná půdní bakterie s názvem Rhodoccocus dokáže to, nad čím si dosud lámali vědci z celého světa marně hlavu. Bílkovina, kterou z této bakterie "vypěstovali" experti z Masarykovy univerzity, umí zlikvidovat prudce toxické a jen obtížně zničitelné chemikálie, jež uniknou do přírody.

Pomáhá navíc při výrobě léků, a aby toho nebylo málo, geneticky upravená bílkovina ukazuje i cestu k novým zdrojům energie.
Sci-fi? Brněnští vědci to myslí úplně vážně a dočkali se už značné pozornosti u světové extratřídy mezi vědeckými časopisy. Jejich objevy popisuje čerstvé vydání Nature Chemical Biology.

Šéf mezinárodního vědeckého týmu Jiří Damborský přitom líčí cestu mezi vědeckou špičku víc než skromně: "Na projektu jsme pracovali šest let a zjistili přitom nové možnosti praktického využití bílkoviny z této bakterie."

Právě ona pak rozkládá vysoce toxickou a obtížně zničitelnou látku TCP (trichlorpropan), která je vedlejším produktem při výrobě mnohých chemikálií. Pokud tedy unikne TCP při havárii do přírody, nejde jen o ekologickou katastrofu, ale o dlouhodobé ohrožení zdraví lidí.

Od nynějška to však podle vědců přestává platit. S čím si totiž příroda nedokáže poradit stovky let, zvládne upravená bílkovina za pouhé měsíce. A tým z Masarykovy univerzity jde ve svých výzkumech ještě dál. "Konstruuje" bakterii, jež by jedovaté TCP rozložila jen na čistou vodu a oxid uhličitý.

Bílkovina proti rakovině

Přední čeští onkologové Pavel Klener s Jiřím Vorlíčkem vkládají do objevu brněnských vědců nemalé naděje. Zamoření půdy a spodních vod takřka nezničitelnými chemikáliemi – například pesticidem DDT – považují totiž za jednu z nejčastějších příčin rakoviny, neplodnosti a degenerativních změn.

Právě DDT bylo po celé Zemi rozprášeno z letadel v milionech tun. Používalo se hojně i v socialistickém zemědělství a dodnes si pravděpodobně většina Čechů nosí stopové množství tohoto jedu v těle. DDT bylo zakázáno v roce 1972, ale některé země Afriky či Asie se k němu opět vracejí.

"Vše, co přírodě od těchto velmi škodlivých chemikálií odlehčí, má velký význam i pro medicínu," říká Klener.

Češi už ověřili účinnost upravených bílkovin na jiném často používaném pesticidu lindanu. "Spolu s japonskými kolegy si tuto cestu ověřujeme na počítačových modelech," vysvětluje Damborský.

Tím možnosti vylepšování bílkovin nekončí. Podle vědců by mohly být v budoucnu využity i při výrobě léčiv. S Izraelci se také pokoušejí přimět upravenou bílkovinu, aby rozložila biomasu na jednodušší látky, které jsou využitelné jako zdroje energie.

"Tento výzkum se už dotýká velmi důležitých problémů moderní společnosti jako energetická soběstačnost," říká Jiří Damborský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue