Chorvatsko umožňuje rekreační a sportovní potápění do maximální hloubky 40 metrů. Dubrovnik leží v 50 metrech. Ilustrační snímek

Chorvatsko umožňuje rekreační a sportovní potápění do maximální hloubky 40 metrů. Dubrovnik leží v 50 metrech. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čeští potápěči zaplatí Chorvatům pokutu 131 tisíc za ponor k vraku

  • 20
Pětice českých potápěčů, kteří se bez potřebných povolení u ostrova Hvar potápěli k vraku parníku Dubrovnik, odjede od Jadranu o 40 tisíc kun chudší. Oznámil to český konzul v Chorvatsku Pavel Bednář. Pokutu v přepočtu 131 tisíc korun zaplatí potápěči dohromady.

Policie Čechy původně podezřívala z krádeže předmětů z lodi, která byla potopena za první světové války v květnu 1916. Případ předala přístavnímu kapitanátu ve městě Makarska.

"Každý dostal v přestupkovém řízení pokutu osm tisíc kun (26 tisíc korun)," řekl Bednář. Potápěčům hrozilo, že budou muset zaplatit až 15 tisíc kun (asi 49 tisíc korun) na osobu. Čechy, kteří do Chorvatska přicestovali jako turisté, policisté zadrželi v neděli a po vyslechnutí je propustili.

Chorvatsko umožňuje rekreační a sportovní potápění do maximální hloubky 40 metrů, uvádí web chorvatsko.cz. Pro dokumentační ponory v archeologických lokalitách nebo sestup do větších hloubek je potřeba získat souhlas ministerstva kultury.

Vrak Dubrovniku přitom podle serveru index.hr leží asi v padesátimetrové hloubce. Parník poslalo ke dnu francouzské torpédo vypuštěné z ponorky Archimedes mezi ostrovem Hvar a chorvatskou pevninou. Na Dubrovniku bylo kromě posádky osmnáct civilních cestujících včetně žen a dětí.

Hvar

Hvar

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video