Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

V Rakousku se zabili dva čeští horolezci, spadli do strže

  • 58
V Dolních Rakousích ve středu zahynuli dva čeští horolezci, kteří se zřítili do strže. Neštěstí se stalo brzy odpoledne v pohoří Rax v rakouských Alpách. Svědci pádu přivolali okamžitě pomoc, ale oba muži ve věku 27 a 37 let byli na místě mrtví.

Dvojice, která k sobě byla vzájemně připoutána lany, se pohybovala v dolní části hory Preinerwand. Podle policie se technicky nejistili, ačkoli ve stěně masivu jsou k tomu určené skoby. Jeden z lezců ztratil rovnováhu, spadl a připoutaného kolegu s sebou strhnul. Poté oba muži spadli do strže. Podle některých zpráv padali z výšky padesáti metrů, jiná média uvádějí, že z dvaceti.

„Pád viděli svědci, kteří přivolali alpskou záchrannou službu,“ řekl webu stanice ORF Philipp Gutlederer z dolnorakouského záchranného centra.

Rakouská záchranná služba vyslala k vyproštění mužů do hor jedenáctičlennou posádku, alpskou policii i dva vrtulníky. „Oba pacienty měl odvézt vrtulník. Muži však podlehli vážným zraněním na místě,“ uvedl Gutlederer.

Zásah podle webu Kurier.at trval až do 17:45. „Nehoda se stala 1 800 metrů nad mořem. Ačkoliv byla pomoc na místě rychle, vyprošťování obětí bylo složité,“ dodal Gutlederer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video