Záplavy v Indii - buddhistický chrám Shanti Stupa (12. srpna 2010)

Záplavy v Indii - buddhistický chrám Shanti Stupa (12. srpna 2010) | foto: AP

Čeští Brontosauři organizují pomoc mezi turisty v zaplaveném Kašmíru

  • 3
Tisíce turistů uvězněných ničivými záplavami v horách indického Kašmíru nechtěly jen tak sedět a čekat na evakuaci. Humanitární pomoc mezi nimi organizují dobrovolníci z českého hnutí Brontosaurus, kteří do oblasti původně přijeli učit místní děti.

"První dva dny městem bloudila spousta turistů, kteří se snažili koupit něco k jídlu a pití. Informační hlášení bylo pouze v ladačtině. Místní obyvatelé před hrozbou dalších povodní utíkali do hor. Rozhodli jsme se, že zkusíme udělat, co bude v našich silách" řekl iDNES.cz Jiří Sázel z hnutí Brontosaurus.

Ve spolupráci s Moravskou misijní školou zorganizovali materiální sbírku mezi turisty. Ve městě Léh rozvěsili letáky, na kterých turisty informovali, jaký materiál je potřeba a kam jej mají donést. "Turisté se nemohli dostat z města pryč a tak měli chuť alespoň být nápomocní. Naši dobrovolníci mezi nimi začali organizovat pomoc," říká Sázel.

Zahraniční turisté se účastní svíčkového pochodu za oběti záplav v indickém Kašmíru (12. srpna 2010)

Zahraniční turisté se účastní svíčkového pochodu za oběti záplav v indickém Kašmíru (12. srpna 2010)

Záplavy v Indii 12. srpna 2010)

Záplavy v Indii 12. srpna 2010)

Ve městě povodní odříznutém od světa se podle odhadů Jiřího Sázela nachází asi deset tisíc turistů. Někteří z nich se chopili lopat a krumpáčů,

Češi v Kašmíru

Čeští dobrovolníci jezdí do Ladákhu v rámci projektu La Ngonpo - Krajní meze učit do ladackých škol a pomáhat při stavbách a opravách klášterů. Každý rok jde o dvacetičlennou skupinu, která působí na šesti různých místech.

jiní nosili humanitární pomoc z místního letiště. Další se vydali do nouzových táborů a učili místní děti. Jeden večer uspořádali humanitární koncert a svíčkovou vigilii za oběti záplav. Voda si vybrala podle odhadů i šest obětí mezi turisty.

"Jsem úplně vysílená. V současnosti je zde pomoc z okolního světa čím dál více znatelná. Za pár dní mohu Leh s klidem opustit, ale bude ještě dlouho trvat, než se zde život vrátí do normálu," popisuje na stránkách dobrovolnického projektu své pocity koordinátorka Vladimíra Regerová.

Kromě dobrovolníků z Brontosauru čeká v Ladákhu na evakuaci dalších šest desítek Čechů. Dvanáct je již na cestě do hlavního města Dillí, odkud by ještě během dneška měli odletět domů.

Záplavy v Indii (12. srpna 2010)

České velvyslanectví v Dillí stále nemá spojení s devíti Čechy. Vědecká výprava z Jihočeské univerzity, která o sobě dlouho nedávala vědět, již ambasádu kontaktovala, je v pořádku a pokračuje ve své výzkumné expedici.

Malý Tibet

Léh, Indie

Himalájský Ladákh je vyhledáván především kondičními cestovateli, příznivci horského trekkingu. V oblasti je mnoho trekkingových tras. Region se nazývá Malý Tibet, velká část obyvatel se totiž hlásí k tibetskému buddhismu a žije zde mnoho emigrantů z himálajské země okupované Čínou. Ladákh je velmi suchá oblast s průměrným množstvím srážek 40 milimetrů za rok. Ani nejstarší pamětníci nezažili srážky doprovázené bouřkou. Na svazích místních hor nic neroste a tak i malé množství vody stačí k vytvoření bahnité laviny, vysvětluje Jiří Sázel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video