Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

V Afghánistánu se zranil český voják, šlápl na munici

  • 3
V afghánské provincii Lógar se lehce zranil český voják z provinčního rekonstrukčního týmu. Zřejmě šlápl na munici, která pod ním vybuchla. Podle informací generálního štábu má poraněnou nohu.

Nehoda se stala v ranních hodinách na střelnici poblíž základny Shank, na níž český provinční rekonstrukční tým působí. "Před zahájením výcviku ve střelbě voják šlápl v prostoru střelnice pravděpodobně na nevybuchlou munici, která explodovala. Utrpěl lehké střepinové poranění dolní končetiny," sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Čtyřicetiletému rotnému byla ihned poskytnuta první pomoc. "Poté se podrobil lékařskému ošetření na základně Shank. Předpokládáme, že později bude převezen do vojenské nemocnice v Kábulu," dodala Růžičková.

Minulou středu se v Afghánistánu během výcviku příslušníků afghánských vzdušných sil zranil jiný český voják. Nadrotmistr utrpěl lehké zranění při přistávacím manévru afghánského vrtulníku Mi-17 (více čtěte zde).

Na konci května v zemi v provincii Wardak zemřel jednatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal, další dva čeští vojáci se zranili. Najeli vozem na improvizované výbušné zařízení. Při nehodě přišel o život i afghánský tlumočník.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video