Kučera stále čeká na konkrétní písemné zdůvodnění trestu. Ilustrační snímek

Kučera stále čeká na konkrétní písemné zdůvodnění trestu. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Český entomolog se nemůže odvolat, chybí mu vyjádření soudu i právník

  • 23
Entomolog Emil Kučera, kterého indický soud poslal na tři roky do vězení, stále nedostal konkrétní písemné zdůvodnění trestu. Potřebuje ho k tomu, aby mohl podat písemné odvolání. Navíc zjistil, že jeho indický právník odjel. "K této situaci není co dodat," uvedl pro iDNES.cz Kučera.

Emil Kučera se podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka proti rozsudku odvolal. Nyní ale musí odvolání doručit v písemné formě. K tomu potřebuje konkrétní zdůvodnění rozsudku. "Prozatím jsem obdržel pouze tři stránky, kde je uvedeno, že jsem odsouzen podle článku 51 zákona na ochranu přírody z roku 1972," sdělil iDNES.cz Kučera.

"Zmíněný článek obsahuje celý souhrn činů a trestů, takže nevím, za jaké činy jsem odsouzen," řekl entomolog s tím, že mu také chybí zdůvodnění rozdílu trestů mezi ním a osvobozeným kolegou Petrem Šváchou, když spáchali stejné "zločiny".

Pro oba entomology se snaží zajistit všechny potřebné dokumenty Hynek Kmoníček. Na vydání dokumentace pro Kučeru i pasu pro Šváchu mají úřady třicetidenní lhůtu. "Dnes jsem kvůli tomu v Kalkatě," potvrdil iDNES.cz velvyslanec.

"Snažím se získat pas pana Šváchy. Má ho dostat do 8. října, ale problém je v tom, že v tento den je svátek," vysvětlil Kmoníček. "Snažím se tedy západobengálské autority donutit k tomu, aby vydání pasu uspíšily." Podle Kmoníčka pak totiž bude Indie slavit další svátky a tím by se celé předání dokumentů i dokladů protáhlo.

"Jaký byl výrok soudu, je známé a všichni jej slyšeli," podotkl Kučera. "Jen bych jej chtěl mít v písemné formě a použít ho ve svém odvolání s poukazem na diskriminace na základě rozdílného zaměstnání či postavení," vysvětlil.

V současné době jeho snahy uvázly na mrtvém bodě. "Poslední dny chodím k právníkovi dvakrát denně, ale bezvýsledně," potvrdil obžalovaný entomolog s tím, že slyší pouze výmluvy. "Dnes bylo domluvené, že podám písemné odvolání, k tomu také zmíněné zdůvodnění potřebuji. Ale právník prý odjel," popsal laxnost místních úřadů Kučera. "K této situaci není co dodat."

Indický soud původně oběma entomologům vyměřil tříletý trest. Později ale shledal vinným pouze Emila Kučeru, kterému trest v trvání tří let potvrdil. Petr Švácha, který je pracovníkem Akademie věd České republiky, má zaplatit pouze pokutu za nedovolené sbírání hmyzu. - čtěte Indický soud osvobodil entomologa Šváchu, Kučerovi dal tři roky


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video