(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Česko je nejnezdravější zemí světa, tvrdí britská studie

  • 953
Česká republika je nejnezdravější zemí na světě, pokud jde o kombinaci konzumace alkoholu a tabáku a o počet obézních lidí. Vyplývá to ze srovnávací studie 179 zemí světa, o které informoval britský server Clinic Compare, který se opírá o veřejně dostupná data Světové zdravotnické organizace, americké Ústřední zpravodajské služby a Světové plicní organizace.

V první desítce je podle studie Clinic Compare devět bývalých komunistických zemí ve střední a východní Evropě, desáté jsou Spojené státy s Litvou. Na druhém místě je Rusko, na třetím Slovinsko, sousední Slovensko je páté.

V Česku se v průměru na osobu ročně zkonzumuje 13,7 litru alkoholu a země je na jedenáctém místě co do spotřeby tabákových výrobků. Celkově třetí Slovinsko je na šestém místě v množství vykouřených cigaret za rok, a sice 2637 na osobu. USA se do první desítky dostaly kvůli rozšířené obezitě, která postihuje 35 procent jejich obyvatel. Jinak nejobéznější jsou obyvatelé tichomořských ostrovů - Samoa má takto postiženo 41,6 procenta populace.

Podle srovnávací studie je Česká republika nejnezdravější zemí světa. Při hodnocení se posuzovala spotřeba alkoholu, cigaret a míra obezity (Clinic Compare)

„Nejzdravější“ zemí světa je v této srovnávací studii Afghánistán s pouhými 2,7 procenta obézních obyvatel. Země je také ve skupině dvaceti států světa, kde se nejméně kouří a pije alkohol. Do skupiny deseti „nejzdravějších“ jsou zařazeny další velmi chudé země jako Guinea, Niger nebo Eritrea, Somálsko a Etiopie. Studie tak nezohledňuje okolnost, že jde o regiony postižené častým ozbrojeným násilím, opakujícími se epidemiemi a rozšířenou podvýživou.

Britský list The Independent v komentáři uvádí, že obyvatelé České republiky vycházejí ze studie jako jedni z největších „ochmelků“ na světě. Neupozorňuje ale na fakt, že konzumace je evidována zeměpisně, a tedy že se na ní podílejí například i zahraniční turisté, včetně těch britských, kteří hromadně pořádají víkendové nájezdní výlety do pražských restauračních zařízení.

Každý pátý Čech pije alkohol denně

Podle poslední výroční zprávy o stavu užívání drog, která mapovala situaci za rok 2015, denně nebo téměř denně alkohol v Česku pije 19 procent mužů a šest procent žen. 

Zhruba 640 000 Čechů a Češek nad 15 let popíjí rizikově a může mít problém se závislostí. Muži tak denně vypijí minimálně tři piva, nebo šest decilitrů vína, či tři sklenky tvrdého, ženy pak přinejmenším dvě piva, nebo dvě sklenky vína, či lihovin. Dalších 540.000 lidí se k tomuto množství blíží.

Vyšší daň na alkohol?

K omezení nadměrného pití alkoholu v Česku by přispělo zdražení alkoholických nápojů. U alkoholu by se mohla zvýšit spotřební daň, daň z přidané hodnoty či garantovaná cena za výkup gramu alkoholu. Prosazovat to chce národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

„Budeme se chtít z našeho pohledu bavit o daních a spotřebních daních na alkohol. Když půjdete do rumového baru, kde nejlevnější rum stojí sto a víc korun, většina lidí si dá maximálně tři skleničky, protože je to drahé. Když budu pít levnější alkohol, máme tu tendenci pít častěji," řekl Vobořil v úterý novinářům. 

Za „dobré, zajímavé, možné řešení" označil stanovení garantované ceny za gram alkoholu. „Když by se zvýšila, zvýšilo by to celkovou cenu. A výrobci by také měli zajištěn příjem," dodal koordinátor. Jaká opatření se podaří prosadit, bude podle Vobořila záležet na příští vládě a jejím přístupu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video