Češi pomáhají v Moldavsku se začleňováním postižených.

Češi pomáhají v Moldavsku se začleňováním postižených. | foto: Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví

Češi pomáhají v Moldavsku s chráněným bydlením i destigmatizací postižených

  • 8
Zatímco v Česku dnes většina lidí nepochybuje o tom, že i postižení lidé mají právo na samostatný a plnohodnotný život, v Moldavsku, jedné z nejchudších zemí Evropy, se inkluzi teprve učí. Se začleňováním postižených pomáhá i česká organizace Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.

Organizace pomáhá postižené umisťovat do chráněných bydlení, poskytuje zkušenosti moldavským sociálním pracovníkům a nově se také duševní nemoci snaží destigmatizovat.

Projekt chráněného bydlení pomáhá v terénu koordinovat i Člověk v tísni, který v Moldavsku působí už 16 let. Jednou ze čtyř oblastí, ve které v zemi Člověk v tísni pomáhá, je právě sociální začleňování postižených. 

„Líbí se mi tu svoboda. Nebudí vás noční křik na pokojích po šestnácti, žádný budíček a přitom je pořád co dělat,“ říká Tolja, čtyřicetiletý obyvatel chráněného bydlení ve vesnici Bădiceni na severu země.

V nedalekém skleníku společně s ostatními pěstuje zeleninu, ručně vyrábí svíčky nebo zavařují broskve, okurky a rajčata. 

Sami perou, uklízí a pomáhají místním

V domě uprostřed Bădiceni spolu bydlí šest lidí. Ve vsi je ale ještě další chráněné bydlení, další dva domy poskytují postiženým domov v sousední vesnici Zgurița. Dohromady chráněná bydlení poskytují útočiště 24 lidem, dalších devět lidí pobývá ve dvou domech v Cocieri v západní části Moldávie, na hranici se separatistickou Podněsterskou republikou. 

„Klienty vybíráme podle toho, jak se kdo s kým snese, samozřejmě musí mít předpoklady k samostatnému životu,“ uvádí ředitel badičenského ústavu Ion Gulica.

Klíčovým předpokladem pro zařazení do chráněného bydlení a na cestě k samostatnosti je právě vzájemná snášenlivost. Tolja i další, kteří žijí v chráněném bydlení si společně sami perou, uklízí, chodí do práce a nebo si přivydělávají drobnými pracemi pro místní obyvatele. 

Moldavským sociálním pracovníkům pomáhají čeští odborníci

Místní sociální pracovníci mají pomáhat právě díky zkušenosti s českým systémem. Do Moldavska jezdí na supervize čeští odborníci a ti moldavští naopak přijíždějí na odborné stáže do Česka. 

Chráněné bydlení se celkově zatím podařilo poskytnout zhruba stovce lidí. V ústavech však podle psychiatra a spolupracovníka organizace Jana Pfeiffera žije až zhruba dva tisíce lidí s diagnózami, které by šly léčit ambulantně. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video