VIDEO: Češka přihlížela kontrole kufru, ve kterém Pákistánci našli heroin

  • 595
Na internetu se objevilo video natočené mobilním telefonem z průběhu kontroly zavazadel Češky Terezy H., která byla minulý týden zatčena na letišti v Pákistánu za pašování devíti kilogramů heroinu. Podle záběrů byla droga ukryta na dně kufru. Češka kontrole zavazadla přihlížela. Podle místního tisku se o vazbu nad Češkou přetahují tři oddělení.

Češku zadrželi pákistánští celníci minulý týden ve středu, protože u ní našli devět kilogramů heroinu. Tereza H. tvrdí, že sice věděla, že v kufru něco má, netušila však prý, že jde o drogy. „Přibalili mi něco do kufru, takové tři složky. A řekli mi, že to jsou dárky,“ řekla.

Průběh kontroly jejích zavazadel zaznamenal na mobilní telefon jeden z celníků. V neděli se objevily na sociální síti YouTube. Vkladatel videa v popisku varuje před snahou snadno zbohatnout pašováním drog a možnými následky.

Češku si celníci nejdříve vzali stranou do místnosti, kde musela kufr otevřít, několik lidí pak začalo kufr prohledávat.

Pod tenkou deskou pak nalezli skrytý heroin, načež na objev upozornili vedle sedící Terezu H. Mladá žena se šla podívat, k bílé látce si čichla a znovu si sedla, tentokráte s hlavou v dlaních. Celníci pokračovali v prohledávání zavazadla, kde se objevovalo stále více bílé látky.

O vazbu nad Češkou se přetahují tři oddělení

O vazbu Češkou se přetahují vyšetřovatelé ze tří oddělení, informoval v pondělí místní tisk. Celníci odmítají ženu vydat jak protidrogové jednotce, tak letištní ochranné bezpečnostní síle (ASF), napsal list Pakistan Today.

Deník dále líčí, že zmíněná oddělení si kvůli tomu, do čí gesce případ spadá, navzájem posílají oficiální dopisy. Právnímu posouzení záležitosti ustoupila veškerá práce všech třech oddělení, uvedl dále s dávkou ironie deník Pakistan Today. Z právního hlediska má pravomoc ženu zadržet a vyšetřit protidrogová jednotka.

Jednadvacetiletá Češka z Uherského Hradiště byla zadržena na letišti v pákistánském městě Láhaur minulý týden. Směřovala do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Za pašování drog jí hrozí tvrdý trest v těžko představitelných podmínkách tamního vězení.

Jak to vypadá v pákistánském vězení: bez toalet, bez lékaře, bez soudu

Známí a příbuzní mladé ženy nevěří, že by chtěla drogy převézt úmyslně. „Podle mě není pravda, že chtěla něco pronést. Někdo jí to musel podstrčit, jinak si to neumím vysvětlit,“ prohlásil pro MF DNES strýc zadržené ženy (více v článku Slušná holka, říkají blízcí o Češce zadržené v Pákistánu kvůli drogám).

Podle její kamarádky je Tereza obětí narkobyznysu. „Využil naivní hloupou holku. To, co udělala, neobhajuji, jen říkám, že se namočila do něčeho, o čem ona vůbec nemá tušení,“ uvedla její kamarádka. Tereza H. uváděla, že se živila jako modelka. Podle dalších informací spíše jako společnice (více o aktivitách Češky zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video