Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drogy, krádeže i vraždy. V cizině „sedí“ stovky Čechů, nejvíce v Británii

  20:09
V zahraničních věznicích po celém světě si odpykává trest nebo je ve vazbě více než 1 200 Čechů. Vyplývá to ze statistiky českého ministerstva zahraničí z roku 2016. Nejvíce jich skončilo za mřížemi ve Velké Británii. V Asii jsou nejčastější drogové delikty, v Evropě trestné činy spojené s řízením automobilů pod vlivem alkoholu či krádeže.

V cizině „sedí“ tisíce Čechů. Mezi nejznámější patří Radovan Krejčíř (v JAR) a Tereza H. (v Pákistánu) | foto: koláž iDNES.cz

Na počátku ledna pákistánské úřady oznámily, že zadržely Češku Terezu H. V kufru měla devět kilogramů heroinu. O několik dní později si sedmdesátiletý občan České republiky v Hongkongu vyslechl trest 27 let vězení, rovněž za pašování drog. Mediálně propírané kauzy jsou však jen zlomkem všech případů, kdy Češi končí v zahraničních vězeních nebo vazbách.

Velká jízda do pekla. Život Terezy, kterou drží v Pákistánu za pašování drog

Ze zmíněných případů by se mohlo zdát, že strašákem pro zločince z Čech je zejména Asie.

Statistika českého ministerstva zahraničí z roku 2016 však ukazuje, že nejvíce Čechů putuje za mříže ve Velké Británii. Zastupitelský úřad v Londýně evidoval předloni 336 Čechů ve výkonu trestu nebo ve vazbě.

Loni v únoru například britský soud poslal na čtrnáct let do vězení Čecha, který opakovaně a brutálně znásilnil ženu ve městě Bolton na severozápadě Anglie. Trest si v roce 2013 vyslechli rovněž čeští kuplíři, kteří do Británie lákali ženy z Česka a nutili je k prostituci.

Na druhém místě se při součtu údajů zastupitelských úřadů v Drážďanech a Mnichově umístilo Německo, kde za porušení zákona pyká 250 Čechů. Následují Rakousko, Španělsko a Itálie. K první zemi mimo Evropu se dostaneme až na sedmém místě. Zastupitelský úřad v americkém Washingtonu eviduje 65 občanů České republiky ve vazbě nebo ve vězení.

Přehled zastupitelských úřadů s nejvyšším počtem Čechů ve vazbě nebo ve výkonu trestu za rok 2016
PořadíZastupitelský úřadPočet lidíZ toho drogové delikty
1.Londýn3364
2.Vídeň19133
3.Mnichov16217
4.Madrid9415
5.Řím9016
6.Drážďany900
7.Washington6512
8.Bratislava537
9.Záhřeb508
10.Chicago390
11.Paříž250
12.Bangkok112
13.Lima87

Zdroj: Ministerstvo zahraničí České republiky

Trendy v páchání trestné činnosti v zahraničí však lze podle ministerstva zahraničí vysledovat podle jednotlivých oblastí. „V Asii jsou obvyklé trestné činy spojené s pašováním, ve Střední a Latinské Americe se často jedná například o zadržení z důvodu porušení pobytových podmínek,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí Černínského paláce Irena Valentová.

Vražda za polárním kruhem

V prosinci roku 2016 zadržela finská policie českého občana, který ve finské obci Kuttanen za polárním kruhem zavraždil svou britskou přítelkyni. Muž nejprve obvinění odmítal. Loni v srpnu se však k vraždě přiznal. 

Zavražděná žena pracovala jako sezonní turistická průvodkyně. Utrpěla deset bodných ran do hrudníku a svým zraněním podlehla. Podle médií tragédii předcházela hádka mezi partnery. Čech po činu uprchl z místa činu na saních tažených psím spřežením. Po rozsáhlém pátrání byl nalezen v místní divočině, ležel podchlazený ve sněhu v mrazu kolem minus 30 stupňů Celsia. Měl také dvě bodné rány v břiše. Prokuratura uvedla, že si je způsobil sám

Právník Čecha k případu uvedl, že jeho klient v minulosti sloužil v české armádě ve válce v Kosovu a v Afghánistánu. Kvůli tomu prý trpí duševními problémy (více o případu se dočtete zde).

Do střetu se zákonem se podle ní Češi dostávají také kvůli drobným krádežím nebo výkonu práce bez platného pracovního povolení.

„V Evropě jsou to také činy spojené s řízením motorových vozidel a požíváním alkoholu,“ dodává Valentová. Celkem bylo na konci roku 2016 v zahraničí zadržováno přes 1 200 Čechů.

Pokud se podíváme konkrétně do kategorie přečinů spojených s drogami, nejvíce zadržených hlásí Rakousko a Německo.

Zatím posledním případem zde bylo odsouzení 42letého Čecha, který pašoval drogy z Nizozemska. Z mimoevropských zemí za pašování či prodej drog pyká nejvíce Čechů v USA, Peru a Thajsku.

Skutečný počet zadržených nebo vězněných v cizině je však s největší pravděpodobností vyšší. Do oficiálních statistik se totiž dostávají pouze případy, u kterých čeští občané požádají o konzulární pomoc. Údaje za rok 2017 ministerstvo zahraničí dosud k dispozici nemá, uvedla Valentová. Zadržených Čechů však rok od roku přibývá.

Mafián Krejčíř i důchodce s kokainem

Zřejmě nejznámějších Čechem vězněným v zahraničí je Radovan Krejčíř, který v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním. V Jihoafrické republice žije od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. Čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v JAR zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což dostal 35 let vězení (více o případu Radovana Krejčíře se dočtete zde).

30. července 2013

Jak to vypadá v pákistánském vězení: bez toalet, bez lékaře, bez soudu

Vysoký trest si také loni na podzim vysloužil 42letý Jiří Kupec. Novozélandský soud ho poslal na 17 let do vězení kvůli pokusu o propašování 20 kilogramů metamfetaminu. Policie muže zadržela v květnu 2016 na letišti v Aucklandu, kam Kupec dorazil z Bangkoku. Cestoval společně s matkou, drogy měl ukryté ve dvojitém dně kufru. Vyšetřovatelé odhadli cenu zásilky na 20 milionů dolarů, údajně se jednalo o vůbec největší zásilku této drogy, kterou kdy zadržela novozélandská policie (více o případu najdete zde).

V lednu letošního roku se ke Kupcovi „připojil“ výše zmíně 70letý Čech, který před více než rokem cestoval z Jižní Ameriky do Hongkongu. V Asii policie objevila v jeho kufru zásilku kokainu. Soud Čecha poslal na 27 let do vězení. Muž však obvinění odmítal. Tvrdil, že o drogách v kufru, který dostal jako dárek, neměl ponětí. Protože má Česko s Hongkongem smlouvu o vydávání, je možné, že bude senior časem převezen do českého vězení (více o rozsudku zde).

Thajské vězení, rakovina a film

Češka Tereza H., kterou na počátku ledna zadržela pákistánská policie s devíti kilogramy heroinu v kufru, zůstává i nadále ve vazbě. S vyšetřovateli spolupracuje. Soud by měl proběhnout v následujících týdnech. V Pákistánu hrozí za pašování drog v krajním případě i trest smrti. Ten se podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům (více o Češce zadržené v Pákistánu se dočtete zde).

15. ledna 2018

Radek Hanykovics (2004)

Vůbec nejdiskutovanějším případem Čechů vězněných kvůli pašování drog v zahraničí je bezesporu příběh Radka Hanykovicse a Emila Novotného. V roce 1996 je dopadla thajská policie, když převáželi dva a půl kilogramu heroinu.

Soud Čechy poslal na 50 let do vězení, jejich tresty postupně zmírnily královské amnestie. Česká vláda se léta snažila dosáhnout dohody s thajskou stranou. V roce 2004 se nakonec čeští vězni z Thajska vrátili a zbytek trestu si měli odpykat v Česku.

Po roce lékaři zjistili, že šestatřicetiletý Hanykovics trpí rakovinou. Soud mu proto kvůli léčbě trest přerušil. V lednu 2007 Hanykovics zemřel. Novotnému udělil v červnu 2008 milost tehdejší prezident Václav Klaus.

Příběhem Novotného a Hanykovicse se inspiroval snímek Zatracení režiséra Dana Svátka, který měl premiéru v českých kinech v roce 2002.

Omlouváme se všem slušným čtenářům za zrušení diskuse pod článkem. Někteří ji bohužel zneužívali k opakovaným vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě. Děkujeme za pochopení, redakce iDNES.cz.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...