Čeští vojáci nebyli v ohrožení poprvé. Ilustrační foto ze základny Shank.

Čeští vojáci nebyli v ohrožení poprvé. Ilustrační foto ze základny Shank. | foto: Sabina Introvičová, PRT Lógar

Češi v Afghánistánu vyvázli z bombového útoku

  • 124
Čeští vojenští policisté v afghánské provincii Lógar vyvázli z bombového útoku. Nastražená výbušnina explodovala kolem poledne místního času a poškodila auto, žádného vojáka ale vážně nezranila. České zastoupení v Afghánistánu je od začátku září posílené o sto mužů elitních jednotek z Prostějova.

Češi v zasaženém vozidle Iveco patrolovali spolu s Američany, Francouzi a vojáky afghánské armády v lógarském okrese Mohammad Agha. Improvizovaná bomba vybuchla, když se vraceli na základnu.

Nová obrněná vozidla Iveco"Řidič vozidla byl po návratu na základnu SHANK hospitalizován na ošetřovně pro nevolnost způsobenou pravděpodobně otřesem po výbuchu," uvedlo ministerstvo obrany na svém webu.

Čechům z vojenské policie SOG se útoky povstalců nevyhýbají. V polovině letošního března se v provincii Hílmand na jihu země odpálil sebevražedný atentátník. Při útoku zemřel jeden Čech, dva Dánové a afghánský tlumočník. - přečtěte si Český voják zemřel při útoku sebevraha v Afghánistánu

Na konci dubna zase český terénní vůz najel na improvizovanou výbušninu, která zabila jednoho a zranila čtyři vojáky (více o útoku na Čechy v Lógaru čtěte zde). Další český voják, Nikolaj Martynov, zemřel v Afghánistánu loni v květnu, zasypala ho lavina kamení a bahna.

Talibance budou opět pronásledovat elitní čeští bojovníci
Armáda dnes prozradila, že v Afghánistánu od začátku září opět působí vojáci ze 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Tato jednotka si během dvou předešlých afghánských misích získala pověst elitního útvaru i podle světových měřítek, její opětovné nasazení si vyžádali Američané.

Parlamentem prošlo vyslání elitních bojovníků v dubnu (více o schválení mise čtěte zde). Stovka prostějovských vojáků bude v zemi půl roku bojovat s příslušníky svrženého hnutí Taliban, jehož aktivita v posledních měsících opět stoupá.

. PROSTĚJOVŠTÍ VOJÁCI V AFGHÁNISTÁNU

Prohlédněte si fotogalerii pořízenou vojáky 601. skupiny speciálních sil v Afghánistánu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video