Viktor Kožený na Bahamách

Viktor Kožený na Bahamách (2001) | foto: Michal Růžička, MF DNES

Češi si tajně vyrazili na Bahamy pro Koženého

  • 101
Finančník Viktor Kožený má "šanci", že se nakonec vrátí do rodné České republiky. V pátek totiž na Bahamské ostrovy, kam Kožený před roky utekl před tuzemskou justicí, odletěl náměstek ministra spravedlnosti Roman Polášek.

ČTĚTE TAKÉ:
Kožený žádá nový proces

Má s bahamskými představiteli dojednat, aby úřady finančníka vydaly přednostně ke stíhání do Česka, ne do USA, kde ho chtějí také za machinace s majetkem poslat před soud.

"Ano, pan náměstek na Bahamy skutečně odjel a má naplánované jednání s představiteli tamní justice. Doufáme, že to pro Česko dopadne dobře. Víc k tomu nelze nic říct," potvrdil informace MF DNES mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Výpravu, kterou kromě Poláška tvoří ještě dva žalobci z pražského vrchního státního zastupitelství, provázejí tajnosti.

Podle informací MF DNES mají Češi jednat o dalším osudu Koženého s ministryní pro právní záležitosti a generální prokurátorkou Allyson Maynarda-Gibsonovou a také s žalobcem Francisem Cumberbatchem. Ten má případ Koženého na starosti.

Rozhovory jsou naplánovány na tři dny. Do Prahy se má Polášek vrátit v pátek. Nikoho z bahamské strany se nepodařilo kontaktovat.

Kdo byl první? Česko, anebo USA?
Pro jednání má být klíčový důkaz, že Česko poslalo na Bahamy žádost o vydání Koženého dřív, než tak udělaly Spojené státy americké.

České úřady poslaly žádost loni v květnu. "Podle našich informací to udělali Američané až po nás. Teď o tom musíme přesvědčit i představitele Baham," řekl zaměstnanec ministerstva, který o cestě ví.

Bahamská justice už má také od té doby od české strany k dispozici důkazy, které proti Koženému svědčí.

Teprve důkazy a žádost od Američanů bahamské soudce přiměly, aby na finančníka loni v říjnu uvalili vazbu. Na začátku února pak začalo jednání, zda bude Kožený skutečně do USA vydán.

Dimun tvrdí, že to ještě nic nemusí znamenat. "Bahamské trestní zákony jsou těm americkým mnohem blíž než českým. My jsme také museli nechat spisy přeložit a splnit i další podmínky," uvedl.

Poslední jednání o vydání Koženého do USA se v bahamském Nassau konalo v polovině března. Žalobce Cumberbatch k případu přiložil nová obvinění Američanů a nedá se vyloučit, že celé líčení se kvůli tomu bude muset opakovat.

Vostrý: Vrátím se sám
Pro Viktora Koženého by česká mise mohla být dobrou zprávou. On sám doufá, že jej Bahamy nevydají a zůstane na svobodě. Pokud ho získají Američané, hrozí mu za korupci při privatizaci ropných firem v Ázerbájdžánu až doživotí. V Česku je stíhán pro podvod a za mřížemi by mohl strávit maximálně dvanáct let.

Společně s Koženým je za krach harvardských fondů, při kterém akcionáři přišli o 11,5 miliardy korun, stíhán i jeho společník Boris Vostrý. Ten před českou justicí utekl do středoamerického státu Belize.

V polovině února přes advokáta oznámil, že se vrátí do Česka a osobně se bude bránit obviněním. - více zde

Zatím se tak nestalo. Vostrý totiž požaduje český doprovod, který zajistí, že nebude během zpáteční cesty zatčen v jiném státu. Stále je na něj totiž vydán mezinárodní zatykač. Poskytnutí doprovodu tuzemské úřady odmítly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video