V Bushově projevu nezaznělo přesné datum, kdy Spojené státy zruší Čechům víza. Bude to ale zhruba za měsíc. | foto: Reuters

Češi budou za měsíc létat do USA bez víz, potvrdil Bush

  • 214
Češi budou už za měsíc cestovat do USA bez víz. Americký prezident George Bush oficiálně oznámil zrušení vízové povinnosti pro Česko a dalších šest zemí. Lidé tak už nebudou muset na ambasádu, podají jednodušší a levnější elektronickou žádost.

"Prezident Bush zatím konkrétní datum neuvedl. Řekl, že vízová povinnost skončí zhruba do měsíce. Oficiální zprávu teprve dostaneme," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Předseda vlády Mirek Topolánek Bushovo prohlášení přivítal. Podle něj je to výsledek dlouhé a systematické snahy o dosažení vzájemného bezvízového styku s USA. "Je to odstranění posledního reliktu komunismu a studené války, takže jsem velmi šťastný," uvedl.

Víza skončí také pro dalších 6 zemí
Kromě Čechů ruší USA vízovou povinnost i Slovákům, Maďarům, Litevcům, Lotyšům, Estoncům a Jihokorejcům. Seznam států, které mají s Amerikou bezvízový styk, se tak rozšiřuje na 34.

Pro cestovatele to znamená, že už nebudou muset jezdit na ambasádu k pohovoru a platit bezmála dva a půl tisíce korun za podání žádosti o vízum. Místo toho podají elektronickou žádost přes internet. Ambasáda ji posoudí a odpoví na ni do tří dnů.

George Bush zrušení vízové povinnosti oznámil velvyslancům dotyčných zemí na schůzce v Bílém domě. O termínu v polovině listopadu se mluví už déle. Zmiňovali ho čeští politici i sám Bush minulý týden při rozhovoru se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem.

Bush také naznačil, že v příští vlně rozšíření amerického bezvízového programu by mohly být Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Řecko, Malta a Kypr.

Křištálová lupa Bez víz jen s biometrickými pasy
Bez víz budou moci do Spojených států jezdit jen lidé, kteří mají biometrické pasy. Ty obsahují údaje o jeho držiteli včetně třeba elektronické fotografie obličeje či otisku prstů. Ostatní budou dál žádat o víza. Ti, kteří je už mají, nebudou muset podávat ani elektronickou žádost.

Česká republika už loni splnila nejdůležitější podmínku pro bezvízový styk, kterou je nejvýše deset procent odmítnutých žádostí o víza.
K dokončení celého procesu je ještě třeba, aby Praha s Washingtonem uzavřela smlouvu o výměně informací o osobách v minulosti odsouzených za nejzávažnější trestné činy.

Zástupce amerického generálního konzula Scott Riedmann ve čtvrtek uvedl, že text smlouvy už je víceméně dojednán a čeká se pouze na formální podpis.

Bezvízový režim budou moci využívat lidé ke služebním a turistickým pobytům - pro pracovní a studijní pobyty bude třeba stále žádat o vízum.

. CO AMERIČANY ZAJÍMÁ V ELEKTRONICKÉM FORMULÁŘI

- Elektronický systém ESTA už nyní funguje ve zkušebním provozu. Lidé, kteří budou chtít jet do USA, vyplní dotazník na internetu. Americké úřady budou zajímat osobní údaje, adresa pobytu ve Spojených státech, podrobnosti o cestě a to, zda byl žadateli někdy odepřen vstup do této země.

- Další otázky mají směřovat k tomu, jestli žadatel někdy za oceánem pobýval nelegálně, pracoval tam načerno, zda byl odsouzen za závažné trestné činy. S odpovědí amerických úřadů, která má přijít nejpozději do tří dnů, zájemce o cestu do USA přijde rovnou k odbavení na letišti.

- Jedině když po vyplnění dotazníku Američané cestu zamítnou, bude muset žadatel jít na konzulát. Ten, kdo má už nyní platné vízum pro cestu do USA, však nemusí o nic žádat, jeho vízum bude dál platit.

- Nadále platí, že po příletu do Spojených států čeká turistu pohovor s imigračním úředníkem, který může vstup do země zakázat.

zdroj: MF DNES

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue