Itálie a Česká republika podporují Kaddáfího navzdory krveprolití, napsal EUObserver

Itálie a Česká republika podporují Kaddáfího navzdory krveprolití, napsal EUObserver | foto: EUObserver.org

Češi a Italové prý podporují Kaddáfího. Blbost, říká kníže

  • 192
Česká republika podporuje režim libyjského autoritáře Muammara Kaddáfího, napsal bruselský zpravodajský server EUobserver. Mylně si vyložil výroky šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga. "Kaddáfího režim nepodporuji," hájil se ministr v Bruselu.

"Vůbec jsem ho nepodpořil," brání se Karel Schwarzenberg. Na nedělní večeři ministrů zahraničí EU v Bruselu pouze podotkl, že by se unijní politici neměli moc míchat do záležitostí, které jsou v první řadě v rukách Libyjců samých.

"Nikomu by to nepomohlo, pokud bychom se příliš silně vměšovali s jediným cílem ukázat naši vlastní důležitost," řekl český ministr. "Situace je velice vážná," dodal s tím, že v zemi by mělo skončit násilí, i když je možné čekat, že režim se bude mermomocí snažit udržet u moci.

Jenže server EUobserver na základě jeho údajných nedělních slov napsal článek s názvem "Itálie a Česká republika podporují Kaddáfího navzdory krveprolití". To však ministr striktně odmítl, jeho slova byla prý špatně pochopena. Článek však vyvolal řadu reakcí a Schwarzenbergovo vysvětlení žádal například i místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek.

Pád Kaddáfího by byl přínosný

"Někdy dojde k blbostem, za to opravdu nemůžu," uvedl Schwarzenberg. "To jsem neřekl, že by katastrofa byl pád Kaddáfího... Naopak bych ho považoval, přijde-li potom rozumný režim, za velice přínosný," hájil se po pondělním jednání evropských šéfů diplomacií, již se v belgické metropoli sešli právě kvůli nepokojům, které zmítají arabským světem.

Také italský ministr zahraničí Franco Frattini promluvil ve stejném duchu jako Schwarzenberg. Evropa by se podle Itala neměla snažit do rozbouřené severní Afriky "vyvážet naši demokracii".

V Tripolisu zapálili sídlo vlády, v ulicích se střílí

V zemi údajně odstoupil první ministr

"Musíme pomoci, musíme podpořit poklidné usmíření," pokračoval Frattini, podle kterého by se mohly zmobilizovat třeba i unijní fondy. Krize by totiž mohla vést ke kolapsům severoafrických ekonomik, a to by mělo dopad na hospodářskou situaci řady evropských zemí.

Frattini řekl, že je třeba, aby si Libye udržela územní celistvost. Je prý mimořádně znepokojen tím, že se ozývají hlasy volající po vzniku emirátu v Benghází. "Umíte si představit mít na unijních hranicích nějaký islámský arabský emirát?" podotkl před novináři.

.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video