Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Červený půlměsíc vjel do čtvrti, kterou syrská armáda „čistila“ od rebelů

  13:20aktualizováno  17:57
Syrskému Červenému půlměsíci se po několika dnech čekání podařilo dostat do boji zdevastované homské čtvrti Bábá Amr. Většina obyvatel z ní odešla, popsali pracovníci organizace. Syrská exilová opozice mezitím prohlásila, že roční nepokoje v zemi stály život už 8 500 lidí.

Syrští rebelové pózují v ulicích Homsu. (28. února 2012) | foto: AP

Bábá Amr byl centrem nejkrvavějších bojů v Sýrii několik týdnů. Čtvrť odbojného Homsu, který byl baštou povstalců proti prezidentu Bašáru Asadovi, zažila nejtěžší období v posledních týdnech. Armáda proti rebelům v Bábá Amr zahájila tvrdou ofenzivu a minulý čtvrtek je vyhnala.

Organizace Human Rights Watch odhaduje, že při téměř měsíčních bojích tam přišlo o život na 700 lidí a několik tisíc utrpělo zranění. Bábá Amr je také místo, kde před časem při bombardování zemřela americká reportérka Marie Colvinová a francouzský fotograf Remi Ochlik (více o zabitých novinářích čtěte zde).

Syrští lékaři

Organizace Člověk v tísni letos udělila cenu Homo Homini síti syrských lékařů, kteří si říkají Doctors Coordinate of Damascus. V úterý si ji převzal během slavnostního zahájení festivalu Jeden svět koordinátor lékařů. Ti pomáhají civilistům raněným během represí režimu v podstatě potají. Život lidí je v tamních nemocnicích totiž dle organizace ohrožen. Svědci popisují, že nemocnice pročesávají bezpečnostní složky a někdy pacienty odpojí třeba od dýchacích přístrojů, aby je odvlekli do vězení. "Lékaři z Damašku" raněné ošetřují i operují ve skrytu, třeba ve sklepích. Sami často přichází o život.

Zdroj: Člověk v tísni

Když v pátek přijely k čtvrti vozy humanitárních pracovníků, armáda je odmítla vpustit. Svědkové hlásili, že tam milice vraždí. V úterý tam prý  bylo ubodáno sedm lidí, mezi nimi desetiletý chlapec. Ozývaly se hlasy aktivistů, že do čtvrti není přístup proto, aby vojáci měli čas zahladit stopy po masakru. Úřady tvrdily, že tam hrozí nebezpečí v podobě nevybuchlého vojenského arzenálu.

Většina obyvatel zničenou čtvrť opustila, řekl agentuře AP mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Hicham Hassan poté, co humanitární pracovníci obhlédli situaci ve zdevastované čtvrti. Bylo to vůbec poprvé od minulého týdne, kdy situaci v Bábá Amr popsal někdo zvenčí. Dle agentury Reuters se obyvatelé čtvrti rozutekli do dalších částí Homsu nebo okolí.

"Syrský Červený půlměsíc zůstal v Bábá Amr asi 45 minut. Zjistil, že většina obyvatel z Bábá Amru utekla do oblastí, které už navštívil Mezinárodní výbor Červeného kříže a syrský Červený půlměsíc minulý týden," dodal Hassan.

Když po pěti dnech čekání konečně humanitární pracovníci do Bábá Amr vjeli, byla s nimi i ředitelka humanitárních operací OSN Valerie Amosová. Jejím cílem je přimět obě strany konfliktu, aby umožnily práci humanitárním pracovníkům, kteří chtějí evakuovat zraněné a dovézt lidem základní potřeby. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim po jednání s ní řekl, že Damašek chce s humanitární misí OSN spolupracovat.

Televize BBC uvedla, že šéfka humanitárních operací OSN strávila v Bábá Amr asi hodinu a snažila se zjistit humanitární potřeby místních lidí. Pak odjela do další homské části. 

Povstalci: mrtvých je už 8 tisíc, armáda se přesunuje na sever

Exilová opozice v nové bilanci ročních nepokojů mezitím uvedla, že si povstání vyžádalo život 6 195 civilistů a 2 263 vojáků, policistů nebo dezertérů. Armáda podle ní začala přesunovat tanky a vojáky na sever, do provincie Idlib. Zamířilo tam přes 40 tanků a víc než 130 aut s vojáky. Opozice se domnívá, že armáda se chce po Homsu zaměřit na další centra odboje.

Bezletová zóna

Velitel amerických jednotek na Blízkém východě James Mattis v reakci na názor některých amerických republikánů podpořit syrskou opozici vojensky řekl, že takovou pomoc komplikují ruské zbrojní dodávky Sýrii. Syrská armáda má díky nim k dispozici moderní protiletadlovou obranu, takže by bylo obtížné udržet bezletovou zónu nad Sýrií.

Zdroj: ČTK

Vyzvala odpůrce režimu z Damašku, Hamá a Halabu, aby se pokusili situaci Idlibu ulehčit. V provolání také vyzývá svět a Ligu arabských států, aby zabránily opakování masakrů, jež zažil Bábá Amr.

V sídle OSN v úterý jednali zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Maroka o americkém návrhu nové rezoluce o Sýrii. Rusko a Čína dvě předchozí rezoluce vetovaly a nepřestávají být proti zahraniční intervenci.

Nový návrh rezoluce žádá otevření humanitárních cest a odsuzuje systematické porušování lidských práv a základních svobod. Rusko rezoluci podpoří jenom v případě, že bude vyvážená a bude tlačit nejenom na Damašek, ale i na opozici.

V Sýrii jedná bývalý čínský velvyslanec v Damašku Li Chua-sin. Hodlá vládu přimět k příměří a k jednání s opozicí. Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming oznámil, že Peking stáhl z bezpečnostních důvodů ze Sýrie čínské zaměstnance. "Zůstalo tam jen asi 100 lidí, kteří zabezpečují projekty a majetek. Projekty obnovíme, jakmile se situace v Sýrii stabilizuje," řekl.

Podobně se Čína zachovala také v době bojů v Libyi. V Sýrii loni pracovalo na 5 tisíc Číňanů; když v březnu vypukly protesty, začali postupně odjíždět. V listopadu jich tam bylo už jen 700.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Mluvit nebude, psát bude. Žena chtěla po mrtvém muži, aby požádal o půjčku

18. dubna 2024  8:27

Scéna jako z Cimrmanova Záskoku se odehrála v pobočce jedné brazilské banky. Žena tam totiž na...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...