I pracovníci Červeného kříže platili za sex, skončily jich dvě desítky

  • 60
Mezinárodní výbor Červeného kříže od roku 2015 opustilo celkem 21 zaměstnanců, kteří se provinili proti interním pravidlům a navzdory zákazu platili za sexuální služby. Červený kříž se tak přidal k velkým charitativním organizacím, které se rozhodly otevřeně promluvit o nevhodném sexuálním chování a přečinech svých pracovníků poté, co propukl skandál kolem britské charity Oxfam.

Generální ředitel výboru Yves Daccord uvedl, že nedávné zprávy o sexuálním zneužití ze strany humanitárních agentur podnítily i Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) v Ženevě provést interní přezkum a nyní přiznal pochybení v souvislosti s pravidly za placený sex. Za poslední tři roky kvůli porušení pravidel odešlo nebo bylo propuštěno celkem 21 zaměstnanců.

„Musím připustit, že toto je pro nás chvíle hlubokého ponížení, když se snažíme posoudit rozsah problému a pojmenovat všechna pochybení... Je ale důležité, že jsme rozbili ticho, které tu záležitost obklopovalo. Pro celý humanitární sektor je to zlomový moment,“ uvedl Daccord. Chování bývalých pracovníků označil za „zradu lidí a společnosti, které měli sloužit“ a dodal, že to bylo chování „proti lidské důstojnosti“.

Navíc se obává, že se mohou objevit ještě další případy, které ještě nebyly nahlášeny a to vzhledem k tomu, že organizace má po celém světě tisíce pracovníků. Všichni zaměstnanci, kteří si za sexuální služby zaplatí, poruší kodex MVČK, který od roku 2006 toto výslovně zakazuje. 

Mezinárodní výbor Červeného kříže ve svém prohlášení slibuje, že na veškerá budoucí obvinění bude reagovat jasně a důsledně a že každý zaměstnanec, u kterého se zjistí porušení kodexu, se bude za své chování zodpovídat.

Skandál cloumá i charitativní organizací Oxfam

Červený kříž je další organizací v pořadí, která se rozhodla promluvit veřejně o pochybeních svých pracovníků. První takovou byla charita Oxfam (více v článku Britskou charitou cloumá skandál, pracovníci si na misi platili prostitutky). Ta se potýká s řadou obvinění, že její humanitární pracovníci na různých misích platili za sexuální služby a dopouštěli se sexuálního zneužívání. 

Jeden z případů se týká mise na Haiti, kde si údajně lidé z Oxfamu po zemětřesení v roce 2010 platili prostitutky z peněz charity. Z Haiti tehdy odešel šéf tamní mise Roland van Hauwermeiren, proti němuž se tento měsíc objevila obvinění z nevhodného chování také v souvislosti s jeho působením v Čadu a Libérii.

Podle BBC v pátek 22 organizací poskytujících pomoc ve společném prohlášení uvedlo, že je jim „opravdu líto“ selhání jejich sektoru v důsledku pochybeních jejich pracovníků. V otevřeném dopise se zavázaly zvýšit ochranu a vyzvaly nejen své zaměstnance, aby hlásili takové incidenty, píše The Guardian. Charitativní organizace podle textu musí udělat vše pro to, aby „zabránily, odhalily a odstranily toto nepřijatelné chování“.

Pod dopis se podepsala například britská organizace Save the Children, Unicef ​​UK, Muslim Aid, Cafod, Christian Aid, WaterAid a Plan International UK.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue