Krampusové bijí diváky, stěžují si lidé. Vy mlátíte nás, kontrují čerti

  • 270
Kolem rakouských čertů krampusů se v posledních dnech vyrojilo několik kontroverzí. Podle médií se lidé v děsivých maskách opíjejí a bijí nic netušící diváky. Dokazovat to má i video z italské strany Tyrolska. Proti tomu už se však ohradili účastníci tohoto průvodu. Další zase říkají, že právě alpští démoni bývají terčem násilí.

Britský deník The Guardian v neděli přinesl zprávu, že se mikulášská tradice původem z Rakouska čím dál častěji vymyká kontrole. A že nejen děti, ale i dospělí diváci čertovských přehlídek místo lehkého mrazení v zádech cítí opravdový strach.

V Korutanech letos policie zaznamenala několik incidentů. Při jednom neznámý člověk dostal březovou metlou do obličeje, při jiném si zranění odneslo jedenáctileté dítě.

Hasičská jednotka v Klagenfurtu si postěžovala, že krampusové přepadli a zbili dva její členy. A v centru Salcburku zase museli policisté zasáhnout proti neupřesněnému počtu opilých démonů. 

Největší rozruch ovšem vyvolalo video z italské části Jižního Tyrolska, kde před rozezlenými obry v panice utíkají lidé. Několika z nich se to ovšem nepodaří, a tak dostanou pořádně naloženo.

Video se začalo ihned šířit a některé servery k němu také napsaly, že se krampusové vyřádili na tamních přistěhovalcích, kteří tradici ani neznají. Ani jedno z toho však není pravda, tvrdí na Facebooku jistý Maximoto Ploner. 

Ten k incidentu napsal obsáhlý příspěvek, ve kterém říká, že je jedním ze zbitých mužů a že celá scénka byla nahraná. Lidé, které krampusové na videu bijí březovými metlami, jsou podle něj provokatéři, kteří čerty doprovázejí a dotvářejí tak celou scénku. Vyvrátil také informace, že jednou z obětí násilí byl migrant.

List The Guardian píše také o incidentu z rakouského města Neumarkt, ve kterém se naopak jeden z diváků vrhl na muže převlečeného za pohanskou bohyni Perchtu a poranil mu krční páteř. 

Čerti, jak mají být. Krampuslauf v Rakousku vás opravdu vyděsí

A na to, že se právě krampusové a ne diváci stávají čím dál častějším terčem násilí, pak upozorňuje i server The Independent. Jeden incident se údajně stal ve Švýcarsku, kde sedmnáctiletého čerta napadli nožem. V dalším případě se pak obětí útoku stal šestnáctiletý krampus Marcel Holy.  

Mladík pro rakouský deník Kronen Zeitung popsal, že ho při průvodu ve vídeňském Pratru neurvalý divák začal tahat za falešné rohy. „Měl jsem vážně poraněný krk, pohmožděný a popraskaný nos - nechybělo moc k tomu, aby se zlomil - a otřes mozku,“ líčí nepříjemný průběh průvodu z 23. listopadu. 

Upozorňuje, že krampusové nejsou žádní nebezpeční násilníci a pokud kolemjdoucí nechtějí dostat metlou, stačí se jen držet dál. „Pořád nás zobrazují jako ty špatné, kteří bijí děti a ženy. Ale kolem průvodů je dost místa a když poodejdete, nic se vám nestane,“ míní Holy.

Podle dalších rakouských démonů nejsou výjimkou situace, kdy jim diváci nadávají, plivou po nich nebo je polévají pivem. „Cílem krampusů přitom není ubližovat lidem. Naopak je chceme zbavit strachu. Nakonec totiž vždy dobro vyhraje nad zlem,“ řekl pro The Guardian také ředitel asociace Anif Krampus Aleksander Andonov.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video