ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Černí policisté žádají propuštění vraha vojáka. Věznit ho je rasistické, tvrdí

  • 249
Koalice několika černošských policistů a expolicistů požaduje propuštění bývalého člena extremistické organizace Černí Panteři, který si už 48 let odpykává trest za zabití vojáka. Policisté tvrdí, že trest je dokladem systematického rasismu a že muž už nepředstavuje žádné nebezpečí. Soud zatím všechny žádosti o předčasné propuštění odmítl.

Sundiata Acoli nastoupil do vězení, když mu bylo 36 let. Nyní je mu 84. Je tak nejstarším z 11 bývalých členů Černých panterů, kteří zůstávají za mřížemi. Mnozí z nich též ve vězení strávili většinu svého života.

Podle Acoliho právníka Bruce Afrana je skoro padesát let života v cele příliš dlouhá doba. „Někteří starci mohou být v některých vzácných případech stále nebezpeční, ale to není tento muž. Za 25 let neměl ve vězení žádný problém,“ řekl Afran listu The Washington Post. Zdůraznil, že federální věznice v Marylandu věřila Acolimu natolik, že ho nechala učit kurz vyhýbání se recividismu.

Zastání má i u čtyř černošských policejních skupin, které u nejvyššího soudu v New Jersey podaly žádost o jeho propuštění. Acoliho uvěznění označují za „urážku rasové spravedlnosti“ a kritizují výbor pro podmínečné propuštění, který žádost o osvobození vězně několikrát zamítl, píše list The Guardian.

„Pan Acoli strávil polovinu svého života ve vězeňské cele o velikosti parkovacího místa, přičemž 20 let byl v důchodovém věku,“ napsaly skupiny. Podle nich se výbor soustředí jen na otázku, zda Acoli změnil své politické názory, spíše než na to, zda představuje hrozbu pro veřejnost.

Sám Acoli tvrdí, že by neublížil ani „bleše“. „Černošské skupiny jednoduše vyjadřují svůj názor na to, co už každý stejně ví. A sice, že je čas, abych byl propuštěn. Už k tomu mělo dojít v minulosti,“ říká.

Acoli patřil k ozbrojené složce Černých panterů, Osvobozenecké armády černých. Organizace hlásala černošskou nadřazenost. V roce jej 1973 spolu s dalšími lidmi zadržela hlídka. Ve voze objevila zbraně a strhla se střelba.

Černošští extremisté jsou hrozba, tvrdí FBI. Aktivisté se bojí represí

Jeden z vojáků, Werner Foerster, při přestřelce zemřel, stejně jako jeden z pasažérů. Acoliho a jeho spolujezdkyni Joanne Chesimardovou bezpečnostní síly zadržely, soud je oba odsoudil za vraždu Foerstera.

Chesimardové se po dvou letech podařilo z vězení uprchnout, utekla na Kubu. Stala se první ženou, kterou americká FBI přidala na seznam nejhledanějších teroristů. Na ostrově žije pod jménem Assata Shakurová.

Acoli několikrát žádal o propuštění, výbor ho ovšem vždy odmítl s tím, že buď se plně nepřiznal ke svému zločinu a dostatečně se za něj neomluvil, nebo proto, že se nepodrobil dostatečnému psychologickému poradenství. Podle Afrana však bylo důvodem odmítnutí jednoduše to, že došlo k zabití vojáka.

Podle listu The Guardian intervence černošských skupin zvýrazňuje spory mezi policejními organizacemi. Ty bělošské, které dominují policejním sborům, chtějí udržet bývalé členy Černých panterů co nejdéle za mřížemi. Bratrská asociace státních vojáků z New Jersey v Acoliho případě vyzvala, aby muž zůstal po zbytek svého života „zavřený a odloučený od občanské společnosti“.

Skoro dvě třetiny vězňů z New Jersey odsouzených na doživotí jsou černí. Podle statistik mají vězni, kteří byli odsouzeni na doživotí a následně propuštěni, nejnižší míru recividismu ze všech skupin trestanců, přičemž ta ještě klesá v průběhu věku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video