Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov) a Anatolij Čepiga (alias Ruslan...

Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov) a Anatolij Čepiga (alias Ruslan Boširov), dvojice Rusů podezřelá z útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru | foto: AP

Ruský agent ze Salisbury údajně řídil útěk ukrajinského exprezidenta na Krym

  • 262
Podle investigativních novinářů se měl agent Anatolij Čepiga, který je obviněný v kauze otrávení Sergeje Skripala, podílet na tajném útěku bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče do Ruska. Ten uprchl na tehdy již Rusy ovládaný Krym před protesty v roce 2014.

 O roli podplukovník ruské vojenské rozvědky GRU Čepiga v útěku ukrajinského exprezidenta promluvil v ukrajinské televizi novinář z investigativní skupiny Bellingcat.  Právě za tuto operaci, kterou nařídil prezident Vladimir Putin, dostat nejvyšší vojenské vyznamenání Hrdina Ruska.

 Spolu s Čepigou byl prý stejně odměněn i další účastník akce, bývalý Putinův bodyguard a nynější gubernátor Tulské oblasti Alexej Ďumin.

Podle investigativního novináře Sergeje Kaněva Čepiga se svou speciální jednotkou převezl Janukovyče z jeho tehdejší rezidence Mežihirja u Kyjeva na Krym, který už tou dobou byl pod kontrolou Ruska. 

Čepiga podle dřívějších informací bojoval ve válkách v Čečensku a v proruském povstání na Ukrajině. Kreml na žádost novinářů údajně Čepigovu totožnost ověřoval, ale nemá o něm žádné informace. Britská policie Čepigu obviňuje, že letos v březnu vystupující pod krycím jménem Ruslan Boširov spolu s komplicem Alexandrem Petrovem přiotrávil v jihoanglickém Salisbury Skripala a jeho dceru Juliji. Oba útok přežili.

5. září 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue