Čeští účastníci bostonského maratonu vyvázli bez zranění. Ilustrační snímek

Čeští účastníci bostonského maratonu vyvázli bez zranění. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Češi v Bostonu vyvázli bez zranění, jeden byl sto metrů od výbuchu

  • 0
Všech třináct běžců z České republiky, kteří se účastnili bostonského maratonu, vyvázlo bez zranění. Uvedli to čeští diplomaté ve Spojených státech. Jeden z českých účastníků byl v době exploze jen sto metrů od cíle.

Podle informací českého generálního konzula v New Yorku Martina Dvořáka není mezi mrtvými ani zraněnými nikdo z Čechů. Honorární konzul v Bostonu Igor Lukeš, který se s některými běžci zná osobně, tuto informaci potvrdil.

Podle serveru behej.com ovšem někteří z českých běžců unikli tragédii pouze těsně.

Výbuchy v Bostonu

Barbora Soukupová, která proběhla cílem zhruba půl hodiny před explozí, zaznamenala výbuchy až z reakcí kamarádů. "Už jsem byla v hotelu a najednou mi začaly chodit esemesky, jestli jsem v pořádku. Zapnula jsem zprávy a koukám na ně do teď. Takže jsem nic neviděla ani neslyšela," řekla iDNES.cz Soukupová, která v době exploze byla už v hotelovém pokoji jeden až dva kilometry od cíle závodu.

"Naštěstí hned za cílem byl velký záchranářský stan, protože po cíli mají běžci často problémy. Takže díky tomu byli zranění velmi rychle ošetřeni. Nejsmutnější pocit je ten, že jedna z nejcennějších maratonských medailí už bude mít vždycky hořkou pachuť," dodala běžkyně.

Mario Junek se v okamžiku výbuchu blížil do cíle závodu, když se asi sto metrů od něj ozvala rána. "Ta bomba explodovala v diváckém sektoru a zasáhla i několik běžců, kteří tím místem právě probíhali. Přestože jsem nebyl zraněn, instinktivně jsem si šokován lehl na zem, zůstal asi pět minut ležet a pak jsem se přesunul rychle do cíle," řekl Junek České televizi.

Nejrychlejší z českých běžců Jiří Syrovátko již měl v tu chvíli závod za sebou. Dvaačtyřicetiletý pražský závodník zvládl trať za necelé tři hodiny, takže byl v cíli více než hodinu před explozemi. "Nejvíc to asi odnesli lidi na chodníku, nálože byly v odpadkových koších, jsou tam restaurace a obchody se zahrádkami. Některé běžce poranily střepiny," popsal na serveru behej.com.

Syrovátko měl v plánu po závodě zajít do jedné z blízkých restaurací na oběd a vychutnat si místní atmosféru. Kvůli davům lidí kolem cíle však svůj záměr přehodnotil. "Naštěstí se tam vůbec nedalo dostat a byla mi taková zima, že jsem po půl hodině marných pokusů o vysušení na nepříliš hřejícím sluníčku odjel raději rovnou na hotel," uvedl běžec.

Podle dalšího účastníka závodu Svatopluka Fröhlicha organizátoři a policisté zvládli situaci po detonaci velmi dobře. "Všichni uniformovaní byli velmi aktivní. Záchranky rozvážely raněné za intenzivního houkání, nálada houstla. Policista se psem prohledával okolí vstupu do stanice, kterou jsme si vybrali na cestu do hotelu. Informátorky dávaly ochotně informace o tom, že teď podzemka nejede a za chvíli už se dočkáme," uvedl Fröhlich na webu bezeckaskola.cz.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video