Protesty v ulicích Hamburku, kde se v pátek a v sobotu probíhal summit G20

Protesty v ulicích Hamburku, kde se v pátek a v sobotu probíhal summit G20 | foto: AP

Čech dostal za násilnosti během summitu G20 v Hamburku podmínku

  • 22
Podmíněný trest 18 měsíců odnětí svobody v úterý u soudu v Hamburku dostal devětadvacetiletý Čech za to, že během summitu zemí G20 v červenci házel kameny a lahve na policisty. Informují o tom německá média.

K činům, které spáchal večer 7. července ve čtvrti St. Pauli v Hamburku, se Čech přiznal. „Nechal jsem se strhnout agresivní atmosférou, která panovala mezi policisty a demonstranty,“ uvedl v prohlášení, které přečetl jeho advokát. Vyjádřil v něm také lítost, která by prý byla ještě větší, kdyby někoho skutečně zranil.

Němce šokovala válka v ulicích Hamburku, říká reportér iDNES.cz

Jeden z policistů, který byl během protestů tajně nasazen, vypověděl, že Čech házením zasáhl policisty nejméně třikrát. Jestli někdo z policistů utrpěl zranění, se nepodařilo soudu zjistit.

Arťoma Korjagina, který pracuje jako barman v Praze, soud shledal vinným mimo jiné z pokusu o těžké ublížení na těle. Čech, který byl od července ve vazbě, musí zaplatit 1600 eur (téměř 42.000 Kč) a odevzdat vzorek své DNA.

Masivní protesty a srážky s policií během červencového summitu velkých světových ekonomik na několik dní ochromily některé části Hamburku. V ulicích hořela auta a radikálové rabovali obchody. Zranění utrpěly stovky policistů.

Proti summitu v ulicích Hamburku protestovalo přes deset tisíc lidí a podle reportéra iDNES.cz na místě tehdy policisté v pouliční válce často tahali za kratší konec. 

„Často si s demonstranty nevěděli rady, zvláště v uzavřených uličkách, kde si (radikálové) postavili barikády a házeli po nich dlažební kostky,“ popisoval. Podle něj radikálové policisty několikrát z úzké uličky vytlačili a zasáhnout musela až zvláštní jednotka. K jejímu nočnímu nasazení se pak německá policie oficiálně přihlásila (více čtěte zde). 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video