Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v Grozném (5. února 2020)

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v Grozném (5. února 2020) | foto: Profimedia.cz

Ubodaný v Lille, zastřelený v Berlíně. Kadyrovovy kritiky stíhá smrt

  • 325
Politické motivy byly podle francouzské policie za vraždou blogera Imrana Alijeva, kterého minulý týden ubodal neznámý pachatel v hotelu v Lille. Je to další vražda prominentního Čečence žijícího v exilu. Podezření padá na Ramzana Kadyrova.

Tělo 44letého Alijeva objevili minulý čtvrtek večer v hotelovém pokoji v Lille. Měl několik bodných ran na krku a na zádech. Francouzská policie věří, že motiv vraždy byl politický a oběť svého vraha znala. Alijev do hotelu Coq Hardi dorazil minulou středu v doprovodu ještě 35letého muže z Čečenska, který po vraždě zmizel.

Alijev se po emigraci z Čečenska usadil v Belgii. Na internetu pod jménem Mansur Staryj zveřejňoval videa kritická k autoritářskému vládci ruské autonomní republiky Ramzanu Kadyrovovi, řadu nepřátel si však vysloužil i kvůli svým výpadům proti obyvatelům Dagestánu a Ingušska.

„Zavraždili ho obzvlášť krutě,“ uvedl na Facebooku Musa Taipov, čečenský opoziční novinář žijící ve Štrasburku. Alijev podle něj byl kverulant, který spoustě lidem lezl krkem. „Některé lidi urazil, někoho pobavil,“ uvedl na adresu videoblogera, který se potýkal s vážnou nemocí a zanechal po sobě čtyři děti.

Podle dalších čečenských aktivistů žijících v exilu je hlavním podezřelým muž jménem Usman Mamadijev. Při vyřizování žádosti o vstup do Schengenského prostoru se údajně vydával za pacienta s onkologickým onemocněním, který nutně potřebuje operaci v Německu. Po činu se okamžitě vrátil do Čečenska.

„Víme o vás“

Alijev se stal dalším z řady Kadyrovových odpůrců, které v exilu stihla násilná smrt. Loni v srpnu zemřel v Berlíně rukou vraha Zelimchan Changošvili. Čtyřicetiletého Gruzínce, který před lety bojoval v Čečensku proti Rusům, zastřelil z bezprostřední blízkosti do hlavy (psali jsme zde). 

Podezřelým je devětačtyřicetiletý Rus Vadim Sokolov. Číslo jeho pasu naznačuje napojení na ruskou vojenskou tajnou službu GRU. Případ vyvolal značné napětí mezi Berlínem a Moskvou, německá vláda nechalavyhostit dva ruské diplomaty. Kreml jakýkoliv podíl na vraždě odmítá. Sokolov je stále ve vazbě a odmítá mluvit.

Zelimchan Changošvili na snímku z dob, kdy v druhé čečenské válce bojoval proti...
Vadim Sokolov, hlavní podezřelý z vraždy Zelimchana Changošviliho v Berlíně

Podobných případů při pohledu do minulosti najdeme víc. V roce 2009 zastřelili ve Vídni někdejšího Kadyrovova osobního strážce Umara Israilova, který tvrdil, že ho čečenský prezident osobně mučil. V Turecku během posledních deseti let zavraždili hned několik prominentních Čečenců. Ankara je přesvědčena, že jsou za tím ruské tajné služby (více čtěte zde). 

Před třemi lety pak neznámí útočníci nedaleko Kyjeva rozstříleli auto čečenského velitele Adama Osmajeva, kterého Rusko vinilo z přípravy atentátu na Vladimira Putina a jenž se připojil k ukrajinským praporům bojujícím s proruskými separatisty. Osmajev přežil, ale při útoku zahynula jeho žena Amina Okujevová.

Ramazan Kadyrov vládne Čečensku železnou rukou už více než patnáct let. Také on kdysi bojoval proti Rusům, pak ale přešel na druhou stranu barikády, stal se loajálním vazalem Vladimira Putina a díky financím z Moskvy pozvedl region z trosek války. Čečensko dnes spravuje jako své soukromé panství a nemilosrdně pronásleduje jakékoliv známky odporu.

Ramzan Kadyrov: ruský satrapa na Kavkazu, který pokouší Putinovy nervy

V posledních letech se terčem útoků stávají i lidé, kteří sice pro Kadyrova nepředstavují politickou hrozbu, dovolili si však vládce v Grozném kritizovat na YouTube či Instagramu. 

To je podle některých emigrantů i případ Imrana Alijeva. „Nepochybuji o tom, že jeho jméno bylo na seznamu lidí určených k likvidaci,“ myslí si videobloger Tumso Abdurachmanov, který žije v Polsku a sám už několikrát čelil výhrůžkám smrtí.

Ostatně sám Kadyrov svým kritikům v exilu už několikrát nepokrytě pohrozil. „Máme údaje o každém z vás, víme, kdo jste. Víme, odkud píšete, jste v našich rukách. Neškoďte sami sobě,“ prohlásil před čtyřmi lety. 

V maskáčích a s kulometem. Kadyrov si zahrál ve filmu:

26. května 2015


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video