Novým generálním tajemníkem německých křesťanských demokratů se v sobotu stal Paul Ziemiak. Ve funkci nahradí Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, kterou v pátek sjezd v Hamburku zvolil do čela strany. | foto: Reuters

Předsedkyně zvolena, sjezd německé Křesťanskodemokratické unie pokračuje

  • 12
I v sobotu pokračuje sjezd německých křesťanských demokratů (CDU), kteří do svého čela v pátek zvolili Annegret Krampovou-Karrenbauerovou. Ta ve funkci nahradila dosavadní předsedkyni Angelu Merkelovou.

Novým generálním tajemníkem německých křesťanských demokratů se v sobotu stal šéf mládežnické organizace konzervativní unie CDU/CSU Paul Ziemiak.

Ziemak ve funkci nahradí Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, kterou v pátek sjezd v Hamburku zvolil do čela strany. Třiatřicetiletý politik má nové předsedkyni pomoci udržet jednotu CDU, kterou podle některých mohl narušit těsný souboj o její vedení.

V něm zvítězila šestapadesátiletá Krampová-Karrenbauerová nad třiašedesátiletým bývalým šéfem poslanců CDU/CSU Friedrichem Merzem o pouhých 35 hlasů z celkově odevzdaných 999. Oba jsou přitom představiteli výrazně odlišné politiky. Zatímco AKK, jak se nové šéfce strany přezdívá, je ve většině ohledů považována za pokračovatelku Merkelové, byl Merz vnímán jako velký politický i osobní odpůrce kancléřky.

Už před sjezdem se proto objevovaly hlasy, které varovaly před možným rozdělením strany. Také Merkelová, která Křesťanskodemokratickou unii vedla přes 18 let, v pátek ve svém posledním projevu ve funkci předsedkyně vyzvala k jednotě.

Právě to je důvod, proč v sobotu Krampová-Karrenbauerová jako svého nástupce na postu generálního tajemníka navrhla šéfa Mladé unie Ziemiaka. Politik je považován za člena konzervativnějšího křídla strany a navíc je blízkým spojencem jednoho z poražených protikandidátů - ministra zdravotnictví Jense Spahna. 

I díky tomu může mít část CDU, která se ve volbě předsedy neprosadila, pocit, že se s ní nadále počítá a že má zastoupení na nejvyšší úrovni.

„Chci mít po svém boku někoho, kdo dá signál, že příští generace bude zapojena do činnosti této strany,“ vysvětlila nová předsedkyně další důvod, proč chtěla Ziemiaka v důležité, i když především organizační funkci. 

Pro mladého politika se v sobotu ale vyslovilo necelých 63 procent delegátů, což podle pozorovatelů ukazuje, že rozhodně nejde o všeobecně oblíbenou osobnost. AKK letos v únoru při volbě do stejné funkce obdržela 98,9 procenta hlasů.

Bývalá sárská premiérka Krampová-Karrenbauerová chce do činnosti CDU zapojit také Merze, který strávil posledních zhruba deset let v byznysu. Oslovit se ho chystá v příštích dnech.

Sjezd CDU v pátek vedle nové předsedkyně zvolil i pětici místopředsedů a schválil také usnesení na podporu globálního paktu OSN o migraci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video