Čche Son-sil v obležení právníků, novinářů a demonstrantů (31. října 2016)

Čche Son-sil v obležení právníků, novinářů a demonstrantů (31. října 2016) | foto: Reuters

Korejská prezidentka čelí podezření, že ji léta řídil Rasputin v sukních

  • 23
Tisíce Jihokorejců vyšly do ulic a prezidentka narychlo vyměnila šéfa vlády. To vše kvůli ženě, která byla podle kriminalistů i bývalých úředníků šedou eminencí Modrého domu. Policie dlouholetou kamarádku prezidentky Pak Kun-hje zatkla. Podle vyšetřovatelů měla přístup k tajným dokumentům a své konexe zneužívala k vydírání firem.

Šedesátiletá dáma jménem Čche Son-sil v úterý skončila v policejní cele. Kriminalisté podnikli rozsáhlé razie v osmi bankách, prohledali také kanceláře a byty zaměstnanců prezidentky Pak Kun-hje. Modrý dům, kde hlava státu sídlí, podle agentury Reuters ve spěchu opustili vysoce postavení poradci. Od středy má navíc Jižní Korea nového premiéra a ministra financí.

Už minulou sobotu vyšlo do ulic Soulu na osm tisíc nespokojených Korejců, kteří kvůli Čche žádají rezignaci prezidentky. „Hluboce se svému lidu omlouvám,“ kála se prezidentka Pak Kun-hje v televizi a před kamerou se pokorně klaněla. Skandál Pak prý „zlomil srdce“ a byl její chybou. Prezidentka podle agentury AP chvějícím se hlasem přislíbila, že se podvolí případnému vyšetřování své role v případu přítelkyně Čche Son-sil.

Bez ohledu na omluvu klesla její důvěryhodnost podle průzkumů na hodnoty, které za čtyři roky v úřadu ještě nezažila. Má podporu pouhých 10,4 procent respondentů.

Žalobci: Čche si četla tajné dokumenty a vydírala firmy i školu

Prezidentčina dlouholetá kamarádka v úřadu nikdy oficiálně nepracovala, přesto však rozpoutala hluboký politický skandál. Žalobci tvrdí, že se Čche podílela na řadě důležitých státních rozhodnutí a vycházela přitom z tajných dokumentů, ač k nim podle zákona neměla mít přístup.

Nový premiér

Jihokorejská prezidentka kvůli skandálu odvolala dosavadního předsedu vlády a ministra financí.

Novým premiérem se stal Kim Pjong-čun, který v minulosti zastával vysoké postavení v prezidentské kanceláři. Premiérská funkce je však v Jižní Koreji spíše administrativní.

Novým ministrem financí a také místopředsedou vlády se stal Im Čong-jong.

Svůj blízký vztah s prezidentkou navíc údajně zneužívala, kde mohla: Podle kriminalistů tlačila na školy kvůli lepším známkám pro svou dceru a vydírala jihokorejské podniky, aby posílaly peníze nadacím, na jejichž činnosti se podílela.

Prezidentka Pak už přiznala, že Čche Son-sil seznamovala s „určitými dokumenty“ a nechávala ji kontrolovat projevy, které měla sama přednést Jihokorejcům.

Bývalí úředníci z Modrého domu však hovoří přímo o „privatizaci veřejné moci“ a dodávají, že jakmile někdo na nestandardní pravomoci Čche Son-sil upozornil, v prezidentčině týmu skončil.

„Rasputin“ ovládá její tělo i duši, psali o Pak diplomaté

Prezidentka Pak Kun-hje a údajná šedá eminence Čche Son-sil se znají díky svým otcům. Otec současné hlavy státu Pak Čong-hui vládnul Jižní Koreji od vojenského převratu v roce 1961 až do října 1979, kdy ho zavraždil velitel tajné služby (ten později uvedl, že se tak stalo ve jménu vlastenectví a demokracie).

Paka ve funkci obklopil úzký kruh poradců včetně Čche Taj-mina, zakladatele a vůdce náboženské sekty Víra věčného života. Nařčení ze spojení s touto náboženskou skupinou, kterým nyní Pak čelí, v pátek rázně odmítla.

Američtí diplomaté o něm v depeších směřujících do Washingtonu psali jako o korejském Rasputinovi - asijské obdobě ruského mystika, který měl značný vliv na carskou dynastii Romanovců.

„Říká se, že zemřelý duchovní pastýř měl naprostou kontrolu nad tělem i duší Pak (Kun-hje) v průběhu jejího dospívání a že jeho děti v důsledku toho nahromadily enormní bohatství,“ stojí v depeši zveřejněné serverem WikiLeaks.

Skutečná tajemnice tvrdí, že o Čche vůbec nevěděla

Když Pak Kun-hje po smrti své matky (zasáhla ji střela určená prezidentovi při pokusu o atentát) převzala povinnosti první dámy Jižní Koreje, Čche Son-sil se stala její hlavní důvěrnicí. Zůstala jí dlouhé desítky let a nic na tom nezměnila ani smrt jejího otce v roce 1994.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Pak na její služby spoléhala coby premiérka, kandidátka na prezidentku i hlava státu. Někdejší vysoce postavení úředníci agentuře Reuters řekli, že Čche byla prakticky nejmocnější ženou Jižní Koreje.

Ovládala prý nejen politická rozhodnutí prezidentky, ale i výběr jejích spolupracovníků.

Současně s policejním vyšetřováním řeší celou kauzu také politické špičky. Národní shromáždění si k výslechu předvolalo bývalou prezidentčinu tajemnici pro politické záležitosti. Čcho Jun-sun však uvedla, že nemá tušení, kdo je Čche Son-sil a že měla k její šéfce blízko.

Navíc podotkla, že za necelý rok v pozici prezidentčiny tajemnice neměla nikdy příležitost s hlavou státu hovořit mezi čtyřma očima. Mluvily spolu prý jen po telefonu či na poradách s ostatními úředníky Modrého domu. I její slova naznačují, že prezidentka si zřejmě chodila pro radu jinam než za tajemníky, kteří měli její politiku v popisu práce.

„Pokud jste o Čche během svého působení na tomto postu nevěděla, byla jste nejnekompetentnější tajemnicí pro politické záležitosti v dějinách,“ obořil se na Čcho podle serveru Korea Times jeden z opozičních poslanců.

„Ani když říkáte tohle, nemám co dodat,“ odvětila úřednice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video