Část nalezeného ocasu snad napoví, proč se letadlo Air France zřítilo

  • 275
Brazilské a francouzské námořnictvo vytáhlo z moře už 28 těl pasažérů a množství trosek airbusu společnosti Air France. Stroj, který letěl z Ria de Janeira do Paříže, se zřítil do Atlantiku. Mezi posledními troskami, které moře vydalo, bylo směrové kormidlo z ocasu letounu.

Část ocasu je prvním klíčovým nálezem, který může pomoci při určení příčin havárie.

Brazilské námořnictvo sice odmítlo upřesnit, které větší díly havarovaného letadla námořníci přesně našli, internetové stránky brazilského letectva nicméně zveřejnily videozáběry s popiskem "Vertical Stabilizer Found" (kormidlo nalezeno), což odborníci podle záběrů potvrdili.

Snímky vedly odborníka letecké univerzity v arizonském Prescottu Williama Waldocka k názoru, že poškození kormidla vypadá jako boční zlomenina. "To podporuje názor, že se letadlo rozpadlo ještě ve vzduchu," uvedl. "Pokud letadlo dopadne na hladinu celé, všechno se roztříští na malé kousíčky," dodal.

Nehoda francouzského airbusu

Všechny články najdete zde

Fakt, že na kormidle nejsou žádné známky ožehnutí, podle něj zcela nemůže vyloučit požár nebo explozi na palubě, dokazuje pouze to, že se něco podobného neodehrálo v horní části letadla. Případný výbuch či oheň v podvozkové části by kormidlo pravděpodobně nezasáhly. Mikroskopické prozkoumání lomu kovu tvořícího kormidlo poskytne bližší informace, především o směru, z jakého přišla síla, která díl utrhla.

Trosky pocházející z letadla Air France

Podle Waldocka nález "značně omezuje" oblast, kde by se mohly nacházet černé skříňky. Problém je, že hloubka oceánu v dané oblasti dosahuje až 3 600 metrů. V pátrání po skříňkách mají pomoci dvě vyspělá odposlouchávací zařízení, která na místo dnes poslali Američané a která jsou schopna zachytit signál, který zařízení vysílá po dobu 30 dnů.

Brazilské námořnictvo pátrající v oblasti spolu s francouzskými loděmi nicméně popřelo, že by jeho hlavním úkolem bylo najít černé skřínky. "Hledáme a sbíráme těla a trosky, protože čas kvapí," řekl mluvčí námořnictva.

Nalezená těla převážejí lodě brazilského vojenského námořnictva na toto souostroví, odkud se pak letecky přepravují na pevninu do Recife. Tam se musí v první řadě určit identita obětí.

Trosky pocházející z letadla Air France

Úkolem nalézt skříňky jsou pověřeni Francouzi, kteří na místo poslali atomovou ponorku Emeraude (Smaragd) také s ultrazvukovými zařízeními.

Kromě kormidla se z moře podařilo vylovit i mnoho dalších předmětů jako sedadla nebo jejich části, kyslíkové masky, osobní zavazadla cestujících z kabiny, laptopy, videokamery a fotoaparáty, příruční kufříky, papíry a dokonce i LCD obrazovky z vybavení letadla.

Air France prý vymění senzory rychlosti

Spekulace, že na příčinách havárie by mohly mít podíl zamrzající sondy rychloměrů, vedly část pilotů Air France k tomu, že odmítají létat s velkými typy airbusů, dokud v nich nebudou rychloměry vyměněny.

Trosky pocházející z letadla Air France

Odbory údajně doporučují, aby piloti požadovali výměnu aspoň dvou Pitotových trubic, které slouží k měření rychlosti letadla, ze tří, jež letadla obvykle mívají.

Jistý odborový předák pilotů v pondělí připustil, že trubice pravděpodobně katastrofu letu 447 nezpůsobily. Air France prý přesto vyhoví požadavku odborů a u všech airbusů, které létají na velkých vzdálenostech, alespoň dvě trubice vymění. Uvedly to zástupci odborů, představitelé aerolinek zatím novinku nekomentovali.

Airbus A330 na lince 447 z Ria de Janeira do Paříže se zřítil v noci z 31. května na 1. června. Všech 228 lidí na palubě podle úřadů zahynulo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue