Tělo zakryté prostěradlem před koncertním sálem Bataclan. (14. listopadu 2015)

Tělo zakryté prostěradlem před koncertním sálem Bataclan. (14. listopadu 2015) | foto: AP

ČASOVÁ OSA: Útoky v Paříži minutu po minutě

  • 12556
Paříž v pátek zažila největší teroristický útok v poválečných dějinách. V pátek došlo ve městě celkem k sedmi útokům, při kterých zemřelo nejméně 129 lidí a dalších 352 bylo zraněno. Podívejte se na klíčové momenty tragického večera na časové ose.

21:20 Útok na stadionu
Na ulici Rue Rimet u stadionu Stade de France, kde se zrovna hrálo fotbalové utkání mezi Francií a Německem, se odpálil první útočník. (Co se dělo na stadionu minutu po minutě, si můžete přečíst zde.) Na stadionu bylo v tu chvíli přes 80 tisíc lidí.

Ochranka musela evakuovat i prezidenta Francoise Hollanda, který zápas sledoval. V následující půlhodině vybuchly u stadionu další dvě nálože. Celkem zemřeli čtyři lidé, z toho tři útočníci.

Teror v Paříži

Policie identifikovala dva ze tří útočníků. Prvního, který se pokusil dostat na stadion a nakonec se odpálil v nedaleké ulici identifikovala jako Ahmada Al Mohammada. Spojila ho syrským pasem, který se našel u jeho těla na stadionu. Do Evropy se údajně dostal začátkem října přes Řecko.

Druhého identifikovala jako dvacetiletého francouzského občana jménem Bilal Hadfi. Odpálil se ve 21:53 v ulici Rue de la Cokerie poblíž provozovny rychlého občerstvení McDonald’s. Identitu třetího zatím nezná.

21:25 Střelba v ulici Bichat a Alibert
Útočníci s palnými zbraněmi přepadli dvě restaurace v 10. pařížském okresu, na rohu ulic Bichat a Alibert. V restauracích Carillon a Petit Cambodge zahynulo 14 lidí.

21:29 Střelba v dalších ulicích v okolí
Střelba se ozývá i z ulic Rue de Charonne. Na místě zůstalo 19 mrtvých.

21:43 Střelba na bulváru Voltaire
Na rušném bulváru, který se nachází mezi napadenými restauracemi a klubem Bataclan, se vyhodil do povětří další útočník. Zemřel pouze on sám. Výbušnina, kterou použil, byla identická s trhavinami použitými u stadionu Stade de France. Úřady později útočníka identifikovaly jako Brahima Abdeslama, jednatřicetiletého Francouze žijícího v Belgii.

21:49 Klub Bataclan
Ozývá se střelba u klubu Bataclan. Teroristé zablokovali východy z klubu, a policie se proto domnívala, že berou diváky jako rukojmí. Ze sálu se ozývaly i rány podobné výbuchům. Podle očitých svědků stříleli útočníci slepě do diváků.

Okolo půl jedné do klubu vpadla. Při zásahu zemřeli čtyři policisté a všichni útočníci. Jednoho policie zastřelila, další dva se odpálili. Útok v klubu Bataclan si vyžádal nejvíce obětí- celkem 89.

Policie identifikovala dva útočníky. Podle prstu nalezeného v klubu určila, že jedním z nich byl devětadvacetiletý Omar Ismail Mostefai, druhého teroristu identifikovala jako 28letého Samyho Amimoura. Oba byli Francouzi.

22:00 Střelba na ulici Rue de la Fontaine-au-Roi
Jen jednu ulici od Rue Alibert se ozývá další střelba. Útočníci přepadli pizzerii Casa Nostra a kavárnu Cafe Bonne Biere. Zemřelo nejméně pět lidí.

Kde se v Paříži útočilo

K útokům v Paříži se v sobotu přihlásil Islámský stát. Celkem se ví o sedmi teroristech, z nichž šest se odpálilo náložemi. Policie doposud identifikovala pět útočníků a nalezla stopy vedoucí do Belgie (více o útočnících čtěte zde).

Belgická policie poté v Bruselu zatkla sedm lidí, později dva z nich obvinila z terorismu. (více o zásahu v Belgii).

Už v sobotu nedaleko belgických hranic policie krátce zadržela šestadvacetiletého Salaha Abdeslama, bratra jednoho z pařížských teroristů. Vzápětí ho ale propustila. Abdeslam podle médií pronajal vůz Volkswagen Polo, kterým ke koncertnímu sálu Bataclan přijeli sebevražední útočníci.

Sloučené diskuse

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vzhledem k povaze diskusí o teroristickém útoku ve Francii se portál iDNES.cz rozhodl tyto diskuse spojit do jediné. Najdete ji pod všemi nově vydanými články. I v ní platí tato pravidla diskutování. Děkujeme všem, kteří diskutují slušně a k věci (třebaže kriticky).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue