Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Džochar Carnajev se k atentátu přiznal, o sebevraždu se však nepokoušel

  7:15aktualizováno  14:49
Džochar Carnajev se přiznal k zosnování bombových útoků z dějiště bostonského maratonu. Policie mezitím poodhalila mnoho dalších detailů z probíhajícího vyšetřování. Carnajev údajně při zatýkání nebyl ozbrojen a nepokusil se spáchat sebevraždu. Vyšlo také najevo, že CIA mnoho měsíců před útoky požádala o zařazení staršího z bratrů na seznam sledovaných lidí.
Džochar Carnajev se podle vyšetřovatelů přiznal k bombovým útokům z dějiště bostonského maratonu.

Džochar Carnajev se podle vyšetřovatelů přiznal k bombovým útokům z dějiště bostonského maratonu. | foto: Reuters

Carnajev je stále upoután na lůžko v bostonské nemocnici Beth Israel, kde si léčí vážná zranění způsobená střelami bostonských policistů. Soudní úředníci mu dosud nepřečetli poučení o jeho právech. Není proto jasné, zda jeho přiznání vezme soud na vědomí. Podle justičních expertů to ale možná ani nebude zapotřebí, protože policie má k dispozici dostatek důkazů, které Carnajeva z činu usvědčují.

Výbuchy v Bostonu

Všechny informace z výslechu atentátníka v nemocnici jsou úředně nepotvrzené, protože vyšetřovatelé nejsou oprávněni o nich informovat média. Z dosavadního vyšetřování ale už pronikly informace o tom, že Džochar Carnajev byl pod silným vlivem svého bratra Tamerlana, který pumový atentát připravil jako odvetu za americké bojové operace v Iráku a Afghánistánu.

S probíhajícím vyšetřováním vychází na světlo i mnoho dalších detailů ze samotného honu na oba bratry. Starší Tamerlan zemřel po divoké přestřelce s policií, což už vyšetřovatelé oficiálně potvrdili. Spekulace však panovaly u zatčení mladšího Džochara. První informace hovořily o tom, že jeho zatčení předcházela asi hodinová přestřelka, což tvrdil i šéf bostonské policie Ed Davis.

Džochar nebyl ozbrojen

Nyní však vyšlo najevo, že Džochar u sebe při zadržení žádnou zbraň neměl. Pistole ráže devět milimetrů, kterou bratři použili při přestřelce s policií, patřila Tamerlanovi. Střelná zranění Džochara, se kterými nyní leží v bostonské nemocnici, pocházejí pravděpodobně právě z této přestřelky, při níž zemřel jeho starší bratr. V lodi, v níž se Džochar Carnajev ukrýval, žádná zbraň údajně nalezena nebyla. Nepravdivé pak jsou zřejmě také původní informace o tom, že se Džochar před zatčením pokusil spáchat sebevraždu.

Vyšetřovatelé nově poodhalili také několik detailů o výbušných zařízeních, která Carnajevovi při útocích použili. Trhavina umístěná v tlakových hrncích byla odpálena pomocí primitivního spouštěče užívaného v dálkově ovládaných hračkách. Části zařízení byly nalezeny na místě výbuchu. Dosah spouštěče nebyl velký, pachatelé museli být od trhaviny vzdáleni maximálně několik domovních bloků.

Džochar měl u sebe mobilní telefon, který bezprostředně před první explozí použil. I telefon mohl být podle policie použit k odpálení nálože.

Bratři chystali oslavy v New Yorku

Výslech mladšího z bratrů také ukázal, že strůjci útoků měli po odpálení náloží namířeno do New Yorku. "Objevila se informace, že mohli mít v plánu odjet do New Yorku, ale nikoli proto, aby pokračovali ve svém zločinném jednání," řekl americké televizi policista Ray Kelly. Dodal, že tam bratři chtěli uspořádat něco jako oslavu.

O cestě do New Yorku se už zmínil řidič automobilu, jehož Carnajevovi vzali jako rukojmí v noci na 19. dubna před přestřelkou s policií. Řidič vypověděl, že bratři hovořili o plánované cestě na newyorský Manhattan. Policisté se nyní snaží zjistit, zda Carnajevovi měli v New Yorku nějaký kontakt, někoho, s nímž by bostonský útok mohli oslavit. Podle vyšetřovatelů Džochar navštívil New York několikrát už dříve, naposledy loni v listopadu, kdy se s přáteli nechal vyfotografovat na náměstí Times Square.

Ve středu se vyšetřovatelé z řad FBI vydali do Dagestánu, kde se setkali s rodiči obou bratrů. Detaily o setkání však dosud nejsou k dispozici.

Putin volá po spolupráci s USA

Bombový útok v Bostonu podle ruského prezidenta Vladimira Putina ukázal nutnost užší spolupráce Ruska a Spojených států v bezpečnostních otázkách. Dokázal prý také správnost Putinovy politiky v neklidné oblasti severního Kavkazu, odkud pocházejí údajní čečenští útočníci na bostonský maraton, bratři Carnajevovi, a kde se Moskva dlouhodobě snaží potírat islámské radikály.

"Jestliže skutečně spojíme naše úsilí, nedopustíme takové útoky a takové ztráty," prohlásil Putin a dodal, že Rusko je také obětí mezinárodního terorismu.

Ve čtvrtek pak rodiče uspořádali pro novináře tiskovou konferenci. Na ní se však k případu téměř vůbec nevyjadřovali. "Jedu do Spojených států. Chci říct, že tam chci vidět svého syna a pohřbít toho staršího. Nemám žádné špatné úmysly. Nemám v plánu vyhodit všechno do povětří," prohlásil otec bratrů Anzor Carnajev. 

"Nejsem na nikoho naštvaný, chci jít zjistit pravdu," dodal a bouchl přitom podle Reuters do stolu.

Rusko před Tamerlanem varovalo

Ve Spojených státech mezitím pokračuje debata nad fungováním amerických tajných služeb. Již před několika dny vyšlo najevo, že o potenciálním nebezpečí ze strany Tamerlana Carnajeva Američany informovala ruská tajná služba mnoho měsíců před útokem na bostonský maraton (více čtěte zde). Nyní se ukázalo, že stejné informace měla k dispozici také CIA.

Její vedení po ruském upozornění doporučilo, aby jméno staršího z bratrů Carnajevů bylo zařazeno na seznam sledovaných osob známý v USA pod zkratkou TIDE. Ani to však útokům nezabránilo.

Podle úředníků amerického ministerstva zahraničí tajné služby USA možná na ruské varování pohlížely s despektem. Mnoho ruských informací o teroristech a extremistech je prý podezřelých, protože se často týkají obránců lidských práv a politických disidentů.

"Rusové se často zajímají o osoby, které teroristy nejsou. Jejich slova nelze brát za bernou minci, je třeba zkoumat jejich postranní úmysly," uvedl nejmenovaný americký diplomat.

Džochar Carnajev je obviněný z útoků při bostonském maratonu, které naplánoval spolu se svým o sedm let starším bratrem Tamerlanem, jenž zemřel po přestřelce s policií (více o obvinění čtěte zde). Dvě exploze zabily v cíli maratonu tři lidi, dalších více než 200 bylo zraněno. Policisté dopadli Carnajeva po rozsáhlé pátrací akci v noci na sobotu (více čtěte zde).

Podívejte se, jak lidé z Bostonu slavili dopadení Džochara Carnajeva.

19. dubna 2013

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...