Carská rodina Romanovců v Livadijském paláci na Krymu (1913)

Carská rodina Romanovců v Livadijském paláci na Krymu (1913) | foto: Yann CC-BYCreative Commons

Rituální vražda, řekl „Putinův zpovědník“ o smrti cara. Židé se zlobí

  • 143
Představitelé ruských židů protestují proti výrokům biskupa pravoslavné církve, podle nějž se poslední ruský car Mikuláš II. s rodinou mohli stát oběťmi rituální vraždy. Jako konspirační teorie to odmítají i profesionální historici.

„Velmi vážně se zabýváme verzí rituální vraždy. Značná část církevní komise je přesvědčena, že to rituální vražda byla,“ prohlásil podle ruské verze BBC  biskup Tichon na konferenci o vraždě Mikuláše II. a jeho rodiny. Podezření by měla prověřit vyšetřovací komise pravoslavné církve, která nyní ostatky carské rodiny zkoumá.

Tichonovy výroky vzbudily mezi ruskými Židy velkou nevoli. Předseda Federace ruských židovských obcí Alexandr Boroda poukázal na fakt, že verzi o rituální vraždě carské rodiny Židy vyvrátila už první vyšetřování v 90. letech. „Je politováníhodné, že tato hanebná pomluva se objevila znovu jako verze hodná prověření,“ prohlásil Boroda.

„Myslíme si, že je to naprosto nepřijatelné,“ dodal podle Times of Israel mluvčí Federace židovských obcí Boruch Gorin, který v Tichonových slovech vidí „šokující vyjádření antisemtitského mýtu“. Biskupovy výroky odsoudil i Euroasijský židovský kongres. 

Biskup Tichon stojí v čele církevní komise zkoumající okolnosti pádu carského režimu a vraždu Mikuláše II. Je považován za představitele ultrakonzervativního křídla pravoslavné církve, má blízko prezidentovi Vladimiru Putinovi a podle některých médií je dokonce jeho osobním zpovědníkem.

A na macesy z krve nemluvňat věříte?

Bolševici cara Mikuláše II., jeho ženu a pět jejich dětí zavraždili v červenci 1918 v Jekatěrinburgu. Ostatky rodiny byly nalezeny v roce 1993, pohřbeny byly v Petropavlovském chrámu v Petrohradě. O jejich pravosti se ale dodnes vedou spory.

Vyšetřování vraždy Mikuláše II. bylo před dvěma lety obnoveno a pozůstatky byly exhumovány. Jejich soudní expertíza nebyla ještě dokončena, po jejím skončení bude mít poslední slovo pravoslavná církev. Její vedení totiž vyhlásilo posledního cara a zavražděné členy jeho rodiny za svaté.

Rusové mají nové důkazy o vraždě Romanovců, na carevičovi našli ránu šavlí

Spekulace o rituální vraždě cara se objevila už ve dvacátých letech v řadách bělogvardějců, v posledních letech je šířili jen zuřiví antisemité a stoupenci konspiračních teorií. 

Tyto domněnky čerpají především z toho, že ve vedení bolševiků byla řada Židů (asi nejznámějším příkladem je Lev Trocký) a popravu carovy rodiny dostali na starosti dva bolševici s židovskými kořeny - Filipp Gološčjokin a Jakov Jurovskij, který popravu ve sklepě kupeckého domu v Jekatěrinburgu osobně vedl.

Biskup Tichon své tvrzení zakládá především na Jurovského vzpomínkách. „Jurovskij dosvědčil, že vrazi si oběti mezi sebou rozdělili a carovrahy se chtělo stát mnoho lidí. Už to naznačuje, že pro mnohé to byl zvláštní rituál,“ myslí si Tichon.

Profesionální historici, kteří se po objevení ostatků podíleli na prvním vyšetřování, verzi o rituální vraždě považují za naprostou lež. „A věříte snad na to, že Židé zadělávají těsto na macesy z krve nemluvňat?“ komentoval teorie bující v pravoslavné církvi vědecký vedoucí ruského Státního archivu Sergej Mironěnko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video