Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udělovala poprvé státní vyznamenání (2....

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udělovala poprvé státní vyznamenání (2. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Čaputová udělila vyznamenání Miladě Horákové

  • 560
Vysoké slovenské státní vyznamenání udělila ve čtvrtek prezidentka Zuzana Čaputová mimo jiné české političce Miladě Horákové, kterou v roce 1950 odsoudila československá komunistická justice ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Celkově Čaputová vyznamenala 20 osobností.

Mezi vyznamenanými byli i Slováci, kteří se podíleli na takzvané sametové revoluci, jež v roce 1989 vedla v Československu k pádu komunistického režimu. Ocenění se dostalo rovněž dvěma odbojářům, jakož i představitelům uměleckého a společenského života.

Slavnost předávání státních vyznamenání se konala při příležitosti 27. výročí vzniku samostatného Slovenska, které se země připomenula 1. ledna.

Právničku a političku Horákovou (1901-1950) Čaputová vyznamenala in memoriam Řádem bílého dvojkříze I. třídy, což je nejvyšší slovenské ocenění pro cizince. Vyznamenání převzala členka Klubu Milady Horákové Erika Mačáková.

„Vnímáme to určitě jako poctu jedné z největších osobností 20. století českých, československých dějin, statečné ženy, vnitřně velmi silné a hluboce lidské,“ řekla novinářům Mačáková.

Dodala, že ocenění pro Horákovou od Čaputové ji nepřekvapilo. „Paní prezidentka inklinuje ke spravedlnosti a férovosti, je to právnička. Protože jsme na konci minulého roku slavili 20 let od (sametové) revoluce a letos to je 70 let od procesu (s Horákovou), tak se to tak trošku nabízelo,“ uvedla.

Miladu Horákovou komunisté popravili v roce 1950 na základě vykonstruovaného procesu.

Za příjemné překvapení označil před novináři vyznamenání Horákové předseda slovenské sněmovny Andrej Danko, který se ceremoniálu zúčastnil spolu s dalšími politiky a představiteli společenského života.

Horáková byla popravena za špionáž a velezradu; spolu s dalšími 12 souzenými údajně tvořili špionské centrum. Horáková se kvůli své neústupnosti při soudním jednání stala symbolem odporu proti totalitě komunistické strany.

V roce 1991 již udělil Horákové československý prezident Václav Havel Řád T. G. Masaryka I. třídy in memoriam. Tento řád se stále předává i v samostatné ČR.

Prezidentka ocenila i sametové politiky

Čaputová, která udělovala státní vyznamenání poprvé od svého loňského nástupu do prezidentského úřadu, ocenila také osobnosti spojované s pádem komunismu, a to někdejší politiky Petera Zajace a Františka Mikloška, jakož i Zuzanou Mistríkovou. Ta patřila během sametové revoluce k lídrům studentského protikomunistického hnutí.

Státní vyznamenání dostali také odbojáři Branislav Tvarožek a Martinec Janec, dále in memoriam první romský lékař v Československu Ján Cibuľa, režisér Rudolf Urc a kameraman Igor Luther. Ocenění se rovněž dostalo viroložce Silvii Pastorekové, někdejší šéfce Slovenské filharmonie Alžbetě Rajterové či někdejšímu úspěšnému atletovi Jozefu Plachému.

Čaputová v projevu kromě jiného řekla, že Slovensko má výjimečné lidi s výjimečným přínosem pro vlast.

Předchůdce Čaputové v prezidentském úřadu Andrej Kiska loni udělil státní vyznamenání 30 osobnostem. Mezi nimi byl i český herec Josef Abrhám a in memoriam někdejší česká politička a advokátka Dagmar Burešová.

V červnu loňského roku uplynulo 69 let od vraždy Milady Horákové:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue