Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bush otevřel svoji knihovnu, můžete si v ní zahrát na prezidenta

  19:13
Bývalý americký prezident George W. Bush má svou knihovnu. Čtvrteční slavnostní inaugurace se zúčastnili všichni žijící (ex)prezidenti USA, ale i ten současný Barack Obama. Středisko zahájí ostrý provoz 1. května.
Slavnostní otevření Prezidentské knihovny bývalého šéfa Bílého domu George W....

Slavnostní otevření Prezidentské knihovny bývalého šéfa Bílého domu George W. Bushe. Na snímku s manželkou Laurou (26. dubna 2013) | foto: AP

Nehodlá se omlouvat ani obhajovat. Veřejnosti chce bývalý americký prezident George Bush mladší jen vysvětlit důvody svých často kontroverzních rozhodnutí a nechat na ní, aby si udělala vlastní závěr. Takový je koncept Bushovy nové knihovny, která ve čtvrtek slavnostně otevřela své brány v Dallasu.

Pro každého bývalého amerického prezidenta je to důležitý okamžik. O výjimečnosti události svědčí i fakt, že na otevření Knihovny a muzea George W. Bushe dorazili všichni žijící američtí prezidenti. Kromě současného šéfa Bílého domu Baracka Obamy na slavnost přijel i Bill Clinton, George H. W. Bush a Jimmy Carter.

Naposledy se takto spolu sešli v roce 2009 na obědě, který organizoval právě Bush mladší při příležitosti odchodu z funkce.  A i když se tak stalo už před čtyřmi lety, Obamův předchůdce dosud rozděluje Američany.

"Samozřejmě je to pro něj velká chvíle. Je to šance vysvětlit, že jeho politická filozofie obsahuje mnohem více než jen rozhodnutí, která musel učinit po 11. září 2001," okomentoval událost pro The Washington Post bývalý britský premiér a Bushův spojenec Tony Blair, který na ceremonii také zavítal.

Svou knihovnu má posledních třináct amerických prezidentů. A i když se tak jmenují, nejsou to knihovny v pravém slova smyslu. Jsou to spíše muzea a archivy, které mají lidem zpřístupnit dokumenty a historické materiály z dob jejich vládnutí.

V případě George W. Bushe se muzeum samozřejmě nevyhne takovým tématům, jakými byly teroristické útoky na USA z 11. září 2001, vyhlášení globální války proti teroru, válce v Afghánistánu či sporné věznici na Guantánamu.

Kromě toho také kritizované invazi do Iráku, pomalé reakci na hurikán Katrina či řešení počátků finanční krize. Všechny tyto momenty jeho úřadování v Bílém domě totiž nejen formovaly a silně poznamenaly, ale dodnes vyvolávají vášnivé debaty.

Ať už ho jeho nejzavilejší kritici kvůli posvěcení mučení coby vyslýchací metody a Guantánamu označují za válečného zločince, či mu nemohou zapomenout vpád do Iráku, protože se nikdy nepotvrdil oficiální důvod k válce – přítomnost zbraní hromadného ničení.

Chceš si zahrát na Bushe? Přijď do jeho knihovny

"Jsem spokojen s tím, co jsem udělal. A jsem spokojen s tím, kým jsem," řekl Bush v nedávném rozhovoru pro The Dallas Morning News. V interaktivní muzejní části si budou moci návštěvníci na něj dokonce zahrát a řešit některé kritické momenty, kterými se zabýval i on. K dispozici přitom budou mít několik, mnohdy protichůdných, doporučení poradců.

Muzea a archivy

Prezidentské knihovny jsou spíše muzea a archivy, které mají zpřístupnit dokumenty, záznamy a historické materiály z dob jednotlivých amerických prezidentů. Tradici založil 32. americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

Své knihovny a muzea mají tito prezidenti: Herbert Hoover, Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Gerald R. Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton a nyní i George W. Bush. 
Všechny knihovny spravuje Národní archiv USA (NARA). Zpětně byly dobudovány „neoficiálně“ i knihovny pro další význačné prezidenty jako George Washingtona, Abrahama Lincolna, Woodrowa Wilsona atd.

"Jdete do Kongresu a někdo řekne, že musíte vyčlenit peníze na stabilizování finančního sektoru. A někdo jiný pak řekne: ne, nechte to, aby se to vyřešilo samo," přiblížil Brendan Miniter, jenž pomáhal s vybudováním Bushovy knihovny a muzea.

Republikán z Texasu se každopádně po letech života v politickém ústraní opět alespoň na chvíli dostává do centra dění. Zajímavé přitom je sledovat jeho popularitu mezi Američany.

Nepopulární prezident

Když úřad v roce 2009 opouštěl, byl jedním z nejméně populárních prezidentů v historii. Podporovalo ho jen 33 procent Američanů, 66 procent jich na něj nahlíželo negativně. Při nejnovějším průzkumu televize ABC News a listu The Washington Post jeho úřadování vnímalo kladně 47 procent lidí (50 procent jich pořád vnímá jeho éru špatně). A byť se to nezdá, tak nabytí popularity s léty strávenými mimo úřad není pravidlem.

"V průzkumech po 4 či 5 letech po ukončení prezidentství Bush starší získal 18 procentních bodů, ale Bill Clinton sklouzl o 4 procenta dolů a Ronald Reagan ztratil 12 procent (Reagan si později zase polepšil)," podotkl The Washington Post.

Historici nicméně míní, že na důkladné hodnocení Bushova působení v Bílém domě je ještě příliš brzy a zabere přinejmenším ještě roky, možná desítky let.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...