Fotografie muže, který měl zaútočit na George Bushe - Gruzínská policie zveřejnila fotografie muže, který měl hodit granátem po americkém prezidentovi. | foto: Reuters

Bushův atentátník přišel k soudu se zašitými ústy

  • 39
Gruzínec, který chtěl granátem zabít George Bushe na jeho květnové návštěvě Tbilisi, přišel k soudu se sešitými rty. Učinil tak prý ze solidarity s tisícovkami vězňů držícími v Gruzii hladovku.

Obžaloba muže se vztahuje především k incidentu z 10. května, kdy Bush během návštěvy Gruzie pronášel projev k tisícům lidí shromážděným na hlavním náměstí v metropoli Tbilisi.

Krátce poté, co začal mluvit, hodil sedmadvacetiletý Vladimir Arutjunjan do davu ruční granát. Ten dopadl jen 30 metrů od pódia, na němž nejvyšší americký představitel stál. Granát nevybuchl jen díky technické závadě. Na pódiu byl s Bushem i gruzínský prezident Michail Saakašvili. - více zde

Arutjunjan byl zadržen v červenci. Při zatýkání zabil jednoho policistu. Odmítl vypovídat před soudem s odůvodněním, že o jeho vině bylo ve skutečnosti rozhodnuto ještě před začátkem přelíčení. Obviněn byl z terorismu, z úkladné vraždy a z nelegálního držení zbraní, za což mu hrozí doživotní trest.

Arutjunjan předal soudcům psané prohlášení, v němž vysvětluje, že má zašitá ústa jako projev solidarity s vězni, kteří drží hladovku na podporu svého požadavku na zlepšení životních podmínek v gruzínských věznicích.

Tamní ministerstvo spravedlnosti v pondělí oznámilo, že protestu, který zahájilo v sobotu 700 odsouzených v jedné z káznic, se účastní 4000 z 9000 gruzínských trestanců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video