Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bush: Za svobodu přineseme oběti

  17:24
Ceremonie u příležitosti vylodění Spojenců v roce 1944 předznamenala závěr návštěvy George Bushe ve Francii. "USA přinesou všechny oběti, jichž je třeba v boji za svobodu," prohlásil v Normandii americký prezident. Pomoc v boji přislíbil i jeho francouzský kolega Jacques Chirac. Bush pak zamířil do Itálie, kde zakončí svou evropskou misi. Setká se s papežem a podepíše smlouvu o těsnější spolupráci Ruska a NATO.

"Svou svobodu budeme bránit proti těm, kteří svobodu nepodporují, a tato obrana bude vyžadovat oběť srovnatelnou s obětí našich předků. Já vám slibuji, že takovouto oběť učiníme," pravil Bush v normandské obci Sainte-Mere-Eglise.

Oslavy se zúčastnil i francouzský prezident Jacques Chirac, podle něhož Francouzi a Američané vykoření teroristické barbarství ve společném boji.

"Pokaždé, když jde o něco zásadního, můžete se na nás spolehnout, a my víme, že se můžeme spolehnout na vás," slíbil Chirac, který v  nynějším boji proti terorismu odmítl fanatismus, rasismus a xenofobii.

Sainte-Mere-Eglise leží poblíž pláže Utah Beach, jedné z pěti normandských pláží, kde se 6. června 1944 vylodily desetitisíce amerických, britských a kanadských vojáků.

Americký prezident odsud odletěl vrtulníkem do Colleville-sur-Mer, kde se zúčastnil ceremonie na tamním americkém vojenském hřbitově.

PREZIDENT ZAKONČÍ SVOU MISI V ITÁLII

George Bush odletěl z Francie do Říma. V Itálii zakončí prezident USA svou týdenní evropskou misi. Setká se s papežem Janem Pavlem II. a podepíše smouvu o vzniku společné rady NATO a Ruska.

Bush zažil svou první návštěvu Francie
Americký prezident přiletěl do Paříže na svou první návštěvu Francie v neděli. Tak jako v německém Berlíně a Rusku, ho ale kromě politiků čekali i demonstranti. Několik tisíc odpůrců politiky USA odpoledne protestovalo v ulicích Paříže a v Caen v Normandii.

Bush mezitím jednal v Elysejském paláci se svým francouzským protějškem Jacquesem Chirakem. Oba prezidenti se prošli palácovými zahradami a poté zasedli k pracovní večeři.

Bush a Chirac se v Elysejském paláci shodli na potřebě dalšího boje proti terorismu. Od obou státníků rovněž zazněl apel na Indii a Pákistán, aby usilovaly o vyřešení vzájemného konfliktu u jednacího stolu. Bush a Chirac hovořili po své schůzce o atmosféře přátelství a porozumění. Sporné body naznačil francouzský prezident, když se zmínil o amerických clech na dovoz oceli či o amerických přístupech k ochraně životního prostředí.

Bush na společné tiskové konferenci ocenil Francii jako rozhodného spojence v tažení proti terorismu. Zároveň varoval, že po bezprecedentních útocích na New York a Washington z loňského 11. září trvá nebezpečí dalších atentátů. Chtěli by udeřit znovu. Jsou to chladnokrevní zabijáci, prohlásil americký prezident o teroristech.

Terorismus stále existuje, podpořil Bushova slova francouzský státník. Zdůraznil, že světoví vůdci proto musí věnovat tomuto problému pozornost a musí být odhodláni terorismus vykořenit. Na adresu Indie a Pákistánu vyslali Bush se Chirakem výzvu, aby spor o Kašmír byl řešen u jednacího stolu. Americký prezident přitom vyslovil znepokojení nad víkendovými pákistánskými zkouškami raket; za podstatnější však označil potřebu, aby pákistánský prezident Parvíz Mušaraf usiloval o zastavení útoků separatistů v indické části Kašmíru.

Bushův Boeing Air Force One dosedl na pařížské letiště Orly, kde byla při této příležitosti posílena policejní ochrana. Stroj pak dojel před pavilon pro čestné hosty, vyhrazený pouze pro oficiální přijetí. Amerického prezidenta, jehož doprovází choť Laura, přivítal šéf francouzské diplomacie Dominique de Villepin.

BUSH V EVROPĚ

I Evropa je ohrožena, varoval Bush

Putin i Bush jsou se summitem spokojeni

Protiamerické protesty
Největší demonstrace se uskutečnila na pařížském náměstí Republiky, kam přišlo podle odhadů policie protestovat 4500 lidí. Demonstraci svolalo několik desítek pacifistických, levicových a krajně levicových organizací, odpůrců globalizace, ochránců lidských práv a odpůrců rasismu.

Demonstranti při pochodu na náměstí Bastilly vyjadřovali svůj nesouhlas s Bushovou bezpečnostní politikou a dávali hlasitě najevo, že Spojené státy se pod pláštíkem válečného tažení proti terorismu podle nich údajně snaží o ovládnutí světa. Mnozí také odmítali fakt, že Bush patří k zastáncům trestu smrti.

Za "vrahy" a "zločince" označili demonstranti nejen Bushe, ale i izraelského premiéra Ariela Šarona, ruského prezidenta Vladimira Putina a vlastního nedávno znovuzvoleného prezidenta Jacquesa Chiraka. Podle očitého svědectví zpravodajky ČTK bylo v davu také množství Francouzů arabského původu, kteří odmítali postup Izraelců proti Palestincům na Blízkém východě.

Další velká demonstrace se proto v neděli uskutečnila v Caen v Normandii, kde se podle odhadů policie sešlo 1100 lidí. Na tamním náměstí Odboje protestovali rovněž "proti Bushově strategii ovládnutí světa". Na demonstraci přednesl svůj projev i nejznámější francouzský bojovník proti globalizaci José Bové.

V Paříži se navíc kolem poledne sešlo několik desítek odpůrců trestu smrti na grenellském mostě u zmenšené verze Sochy Svobody. Na most pověsili 152 papírových lidských figurín, které měly znázorňovat počet lidí popravených v Texasu v době, kdy byl v tomto americkém státě Bush guvernérem.

Návštěvu Bushe provázejí přísná bezpečností opatření. V Paříži bylo vysláno do ulic na 3500 policistů, kteří dbají na pořádek při demonstracích a hlídají okolí Elysejského paláce a nedaleké americké ambasády. V této části Paříže bylo rovněž uzavřeno několik stanic metra.

Šéf Bílého domu odjel z Ruska spokojen
Mimořádně pozitivní dojmy si prý po čtyřdenní návštěvě z Ruska odvezl americký prezident. Spokojen prý byl nejen s politickým jednáním a rozhovory v Kremlu, ale nadchla jej i nabitá kulturní část programu.

Nedělní pobyt v Petrohradě zahájil americký prezident návštěvou pravoslavného chrámu. Společně s manželkou Laurou se zúčastnil bohoslužby v Kazanské katedrále, která je hlavním chrámem města.

Bushovi se zúčastnili liturgie, kterou sloužil metropolita ladožský a petrohradský Vladimir. Laura měla v souladu s ruskými pravoslavnými kánony na hlavě šátek. Metropolita po bohoslužbě daroval Bushovi broušené velikonoční vajíčko.

Po prohlídce chrámu se americký prezident vyslovil proti novým pákistánským zkouškám raket. "Vyslovili jsme vážné výhrady. Věříme, že tyto zkoušky nebudou brány jako provokace," řekl.

Bushovi také navštívili petrohradskou synagogu, kde se setkali s představiteli největších židovských obcí v Rusku. Petrohradská židovská obec má zhruba 100 tisíc členů.

Oba prezidenti se také prošli Petrohradem k Chrámu Spase na krvi, který se nachází poblíž Ruského muzea. I to dnes šéf Bílého domu navštívil. Před odletem na letiště společně s Vladimirem Putinem a jeho ženou Ljudmilou Bushovi poseděli u čaje.

Několik tisíc odpůrců politiky USA odpoledne protestovalo v ulicích Paříže a v Caen v Normandii. (26. května 2002)

Americký prezident George Bush přiletěl do Paříže na svou vůbec první návštěvu Francie. Bush se svým francouzským protějškem Jacquesem Chirakem sešel na jednání v Elysejském paláci. (26. května 2002)

Americký prezident George Bush pronáší proslov při své návštěvě Francie v normandské obci Colleville-sur-Mer, kde uctil památky vojáků padlých za 2. světové války. (27. května 2002)

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...