Bush se vrhnul do práce

Nový americký prezident George W. Bush v neděli prohlásil, že se nemůže dočkat, až se vrhne do práce, a potvrdil, že svůj první legislativní návrh týkající se reformy vzdělávacího systému pošle Kongresu hned v úterý. "Jsem netrpělivý a chci se pustit do práce," řekl prezident novinářům, když přijímal v Bílém domě návštěvníky. Svůj pracovní den v pondělí zahájí v Oválné pracovně, kde se nechá informovat o bezpečnostních otázkách.
V sobotu v noci Bush odtančil deset minut na devíti inauguračních plesech. Jsem mizerný tanečník, prohlásil prezident.

"Ještě jsem neviděl svůj pondělní program, ale jsem si jist, že bude velmi bohatý," řekl Bush a dodal, že prioritou budou vzdělávací systém a navázání plodných vztahů s republikánskými i demokratickými poslanci.

"Jak už jsem řekl, mým prvním legislativním krokem bude poslat tuto vzdělávací reformu Kongresu," zdůraznil. Podle zdrojů Bílého domu se sejde na pracovní snídani s republikánskými a demokratickými poslanci obou komor Kongresu, s nimiž bude mít odpoledne a večer ještě oddělená setkání.

Bushova zahraniční agenda: první na řadě asi bude Mexiko
První zahraniční cesta nového amerického prezidenta George Bushe bude směřovat pravděpodobně do Mexika, ve hře je ovšem také Kanada. Oznámil to v neděli generální tajemník Bílého domu Andrew Card s tím, že jako termín se rýsuje polovina února.

"Připravujeme pro prezidenta jeho první zahraniční cestu. Bude to na americkém kontinentu asi v polovině února," řekl Card pro televizní stanici CNN. Na dotaz, zda jde o Kanadu, Card odpověděl jen "to jsem neřekl". Na další otázku, zda tedy do Mexika, řekl "Mohlo by to být Mexiko". Card poté potvrdil, že prezident Bush se zúčastní třetího meziamerického summitu, který se bude konat od 20. do 22. dubna v kanadském Québeku.

Jak má Bushova pestrobarevná vláda vypadat, čtěte ZDE.
Bushova vláda dostává zelenou od Senátu
Hned v sobotu po inauguračním ceremoniálu Senát schválil prvních sedm členů Bushovy administrativy. O dalších sedmi jmenovaných ministrech se má hlasovat v nadcházejících dnech.

Pozorovatelé ale připomínají, že někteří z nich zřejmě neprojdou Senátem tak hladce, protože je proti nim silná opozice z Demokratické strany. To se zejména týká ultrakonzervativce Johna Ashcrofta, který se má stát ministrem spravedlnosti. Podobně je na tom podle politických komentátorů i nadcházející ministr vnitra Gale Norton, který se zase dostal do nepříznivého světla kvůli kritice vůči různým ekologickým organizacím.

Bush neměl na dobročinnou sbírku
V neděli Bush vstal brzo ráno, jak je jeho zvykem, vypil šálek kávy se svými rodiči Georgem Barbarou Bushovými. Poté se několik minut procházel rozlehlými prostorami Bílého domu.

Dopoledne se rodina Bushových zúčastnila v národní katedrále ve Washingtonu slavnostního ekumenického obřadu za přítomnosti 3500 pozvaných. Prezident se dostal do trapné situace, když zjistil, že u sebe nemá ani dolar, aby přispěl na dobročinnou sbírku. Viceprezident Dick Cheney naopak pohotově vložil do košíčku několik bankovek.

Tradici otevřených dveří v Bílém domě zahájil v roce 1829 prezident Andrew Jackson. Se zlou se ale potázal. Tisíce nedisciplinovaných návštěvníků při návštěvě prezidentského apartmá rozbily spoustu porcelánového nádobí a křišťálových pohárů a strhly záclony. Prezident Jackson byl pak nucen strávit noc v hotelu.
Den o tevřených dveří v Bílém domě
V duchu pevně zaběhnuté tradice odpoledne manželé Bushovi otevřeli veřejnosti dveře Bílého domu, který je jednou z nejnavštěvovanějších oficiálních budov v hlavním městě. "To není jenom náš dům, ale je to dům všech Američanů a jednou z tradic Bílého domu je dělit se o něj s Američany ze všech koutů země," řekl George W. Bush.

Bushova manželka mění Bílý dům včetně Oválné pracovny
Laura Bushová naznačila, že přesto, že její předchůdkyně Hillary Clintonová pěkně zrenovovala soukromé části prezidentského apartmá, hodlá některé místnosti předělat. "Samozřejmě změníme ložnici a také část jídelny a salón," řekla.

V sobotu, v době inaugurace, zaplavily kanceláře západního křídla Bílého domu, kde prezident pracuje se svými spolupracovníky, desítky řemeslníků. Všechny místnosti byly nově vymalovány, byly vyměněny koberce, a to i v pověstné Oválné pracovně. Byl vyměněn téměř všechen nábytek.

Americký Senát schválil v sobotu hned po inauguraci prvních sedm členů nové americké vlády, jež jmenoval v minulých dnech nastupující prezident George Bush. Jde o tyto ministry zleva doprava: Colin Powell (ministr zahraničí), Paul O'Neill (ministr financí), Rod Paige (ministr školství), Ann Venemanová (ministryně zemědělství), Donald Rumsfeld (ministr obrany), Spencer Abraham (ministr energetiky), Don Evans (ministr obchodu). (Reuters 21. ledna 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video