Bush pořádá hon na Saddáma

  • 58
Americký prezident George Bush podepsal příkaz, na jehož základě má zpravodajská služba CIA provádět tajné operace s cílem svrhnout iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Tajný plán z letošního roku zahrnuje povolení použít smrtící sílu v úsilí dopadnout Saddáma, napsal v nedělním vydání deník The Washington Post s odvoláním na informované zdroje.
Bush otevřeně prohlásil, že si přeje zbavit iráckého prezidenta moci, a to v případě potřeby i vojenskou silou. Sdělil ale jen málo podrobností o tom, jak chce svůj plán uskutečnit.

Podle The Washington Post prezident nařídil CIA použít všechny dostupné prostředky. Patří k nim zvýšená podpora irácké opozice, znásobení úsilí při získávání zpravodajských informací uvnitř irácké vlády, armády a bezpečnostních sil a možné nasazení zvláštních jednotek CIA a americké armády, které by v sebeobraně mohly iráckého prezidenta i zabít.

Podle zdrojů amerického listu ředitel CIA George Tenet řekl Bushovi a americké vládě, že tajný plán samotný - bez vojenské akce nebo diplomatického a ekonomického tlaku - má jen asi desetiprocentní až dvacetiprocentní šanci na úspěch.

Jeden zdroj uvedl, že tajné akce CIA by měly být chápány do značné míry jako příprava na vojenský úder, takže úkolem CIA je určit terče, rozšířit získávání informací v Iráku a budovat vztahy s případnými budoucími vůdci a uskupeními, která by se mohla ujmout moci, když bude Saddám svržen, napsal The Washiongton Post.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video