Jeb Bush by měl kandidovat na prezidenta. Podporuje ho v tom jeho starší bratr

Jeb Bush by měl kandidovat na prezidenta. Podporuje ho v tom jeho starší bratr George, který byl v čele USA v letech 2001 až 2009. | foto: AP

Jdi a staň se prezidentem. Bush radí bratrovi v politické kariéře

  • 23
Bývalý prezident Spojených států George W. Bush vyzval svého mladšího bratra Jeba, aby se pustil do boje o prezidentské křeslo ve volbách v roce 2016. Bush to uvedl v rozhovoru pro televizní stanici ABC News.

"Pokud by se pro kandidaturu rozhodl, byl by opravdu skvělým prezidentským kandidátem," cituje bývalou hlavu státu server telegraph.co.uk. Bush na otázky reportérů ABC odpovídal ve své knihovně v Dallasu, která by měla být oficiálně otevřena ve čtvrtek.

Bush si myslí, že mladší bratr jeho rady nepotřebuje. Pokud by však o ně přeci jen stál, odpověděl by mu prý jasně: "Kandiduj!"

Ničeho nelituji, prohlásil George W. Bush ve vzácném rozhovoru

Jeb Bush se k výzvám svého bratra dosud nevyjádřil. Pokud by se však rozhodl kandidovat, byl by zřejmě jedním z hlavních favoritů Republikánské strany USA. Při případném úspěchu by se stal už třetí hlavou státu z klanu Bushů. Jeho otec byl v čele úřadu v letech 1989 až 1993, bratr pak vydržel na prezidentském postu dokonce dvě volební období v letech 2001 až 2009.

Při své případné kandidatuře by Jeb mohl změřit síly s možnou kandidátkou demokratů Hillary Clintonovou. "Z toho by jistě byly pěkné fotky," dodal při rozhovoru s úsměvem George Bush. Souboj mezi klanem Clintonů a Bushů už historie pamatuje. Při volbách v roce 1992 totiž po jediném volebním období Bushe staršího prezidentský post přebral Bill Clinton.

Nejmladší z rodu Bushů není v politice žádným nováčkem. Celých osm let byl guvernérem státu Florida. Mezi obyvatelstvem Floridy je stále populární, zákon mu však zakazoval třetí kandidaturu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video