Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bush dostal klíče od kanceláře v Bílém domě

  15:51
Tým nově zvoleného prezidenta Bushe, který pracuje na přípravě nové vlády, oficiálně obdržel klíče od kanceláří v Bílém domě, které tradičně slouží k těmto účelům. "Jsme potěšeni, že federální vláda náš tým oficiálně podpořila. Toto je jedinečný moment v americké politické historii," prohlásil budoucí viceprezident Richard Cheney. Bush, který byl poražen v přímém hlasování, ale zvítězil počtem volitelů, bude muset prokázat svou dovednost, aby upevnil svou křehkou legitimitu po vyčerpávající povolební bitvě a slabém vítězství získaném pomocí justice, napsala agentura AFP.
Bush je čtvrtým prezidentem v dějinách Spojených států a prvním ve 20. století, který byl zvolen díky mechanismu volitelů a který prohrál přímé hlasování.

Syn bývalého prezidenta vstoupí 12 let po svém otci 20. ledna do Bílého domu ve slabším postavení, než tomu bylo u všech ostatních prezidentů moderní doby, soudí politolog ústavu Brookings Thomas Mann.

Tři prezidenti, kteří byli před ním v této situaci, se nezapsali do dějin jako velcí šéfové státu. John Quincy Adams (1825-1829), Rutherford Hayes (1877-1881) a Benjamin Harrison (1889-1893) trpěli slabou legitimitou a těžko se jim vládlo. Žádný z nich nezískal druhý mandát.

Bush bude mít příležitost dokázat, jak zvládá výzvy
George W. Bush si jako muž, který říká, že má rád výzvy, tedy užije svého. Jeho prezidentská funkce rychle prověří jeho politický instinkt a jeho státnické kvality. Úkol to pro něj nebude podle všeho lehký, protože chybí jasný mandát, protože demokrati jsou přesvědčeni, že jim volby byly ukradeny, protože republikánská většina v Kongresu sní o tom, že konečně bude moci prosadit svůj program bez hrozby prezidentského veta a také protože veřejné mínění ve volbách ukázalo, že je nesmírně rozpolcené, píše AFP.

"Je hrozné myslet, že polovina země se bude domnívat, že (volební) proces nebyl legitimní," varoval již před vyústěním voleb profesor historie na Harvardské univerzitě Stephan Thernstrom.

"Vstupuje do značně rozpolcené situace, která mu nedává žádný prostor pro manévrování, a je málo pravděpodobné, že se může těšit nějaké době hájení," tvrdí politolog George Edwards z texaské univerzity A&M.

Zcela jiného názoru je politolog Stephen Hess z ústavu Brookings, který soudí, že "legitimita jde ruku v ruce s prací prezidenta. Otázkou je jen vědět, zda bude pracovat dobře. Bude to mít málo společného s tím, co se stalo na Floridě, ale více s
jeho schopností zkrotit Kongres," tvrdí expert. "Nebude to lehké," připouští. "Období, které se před ním otevírá, se jeví jako obtížné, ale skutečnost, že si od něj slibují tak málo, hraje spíše v jeho prospěch."

Bush: Líbánky bez svatby

Podle nejnovějšího průzkumu NBC se 48 procent Američanů domnívá, že Nejvyšší soud se choval příliš politicky. 49 procent jich soudí, že do Bílého domu byla zvolena správná osoba, 46 procent si myslí opak.
Stále však platí, že po rozporuplném hlasování, o jehož konečném výsledku rozhodl Nejvyšší soud, ve kterém přehlasovalo pět soudců zbylé čtyři, bude výraz národní vůle, která spojuje národ se svým budoucím nejvyšším představitelem symbolickým aktem voleb, výrazně chybět.

Doba hájení, které se George W. Bush bude těšit, bude podle všeho krátká, obává se politický komentátor stanice CNN Bill Schneider. Se svou příslovečnou jízlivostí dodává: "Mohou být nějaké líbánky bez svatby?"

Převzetí moci začalo
Co bude dělat Al Gore, až v lednu odejde z Bílého domu? Opravím nějaké ty ploty, tvrdí Gore. Jeho příznivci věří tomu, že zvítězí v prezidentských volbách v roce 2004. Gore kandidaturu nevylučuje.
Kromě přístupu do speciálně vyhrazených kanceláří v Bílém domě obdrží tým Bush- Cheney 5,2 mililony dolarů, které jsou určeny pro přípravné období nové vlády.

V následujících dnech bude Bush jednat s řadou potenciálních kandidátů na určité funkce ve vládě. "Budeme se usilovně snažit, abychom měli v době inaugurace prezidenta vládu připravenou," informoval Cheney s tím, že zatím nechce stanovovat konkrétní datum. "První oznámení ale můžete očekávat v nejbližší době," dodal.

Bush zahájil novou éru modlitbou
Den poté, co volební bitva oficiálně skončila, navštívil Bush se svojí ženou Laurou mši v kostele v texaském Austinu. "Bush chce začít novou etapu poselstvím modlitby a hojení ran," prohlásil Bushův poradce v reakci na pětitýdenní právní tahanice kolem voleb, které ve čtvrtek v noci ukončil demokrat Al Gore projevem, v němž odstoupil.

Černošští demokraté z Kongresu a Jesse Jackson hodnotí Bushovo vítězství jako silné porušení základních práv Afroameričanů.
Ve smířlivém gestu učinil Bush několik telefonátů demokratickým vůdcům v Kongresu. Rovněž obdržel telefonát od reverenda Jesseho Jacksona, který Bushovu legitimitu v prezidentském úřadu několikrát silně zpochybnil.

Očekává se, že Bush, který ma na příští dny naplánováno řadu jednání, pojede do Washingtonu v neděli. Bydlet přitom bude v domě pro hosty (Jackson Place) naproti Bílému domu. S Alem Gorem se má setkat v úterý. Naposledy se oba státníci setkali při závěrečné prezidentské debatě 17.října.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...