Armáda v Burkině Faso

Armáda v Burkině Faso | foto: Profimedia.cz

V Burkině Faso našli v hromadných hrobech 180 těl, za masakrem jsou milice

  • 27
Na severu Burkiny Faso, kde vládní síly bojují proti džihádistům, byly nalezeny hromadné hroby s nejméně 180 těly. Oznámila to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) s tím, že podle dostupných důkazů byla tamní vláda zapojena do mimosoudních poprav. HRW chce těla exhumovat, aby ostatky mohly být navráceny rodinám a viníci byli postaveni před spravedlnost.

Po sedm měsíců byla těla, vždy zhruba po dvaceti, nechávána u města Djibo, než je pohřbili místní obyvatelé. Ministr obrany Burkiny Faso nyní naznačil, že za násilím stojí milice. 

„Pro místní populaci je těžké rozeznat teroristické skupiny od obranných a bezpečnostních složek,“ řekl Chérif Moumina Sy v reakci na závěry HRW. Ministr však doplnil, že vláda obvinění důkladně vyšetří.

Burkina Faso je vnitrozemskou zemí v západní Africe a od roku 2016 bojuje s islamistickými povstalci s vazbami na Al-Káidu a Islámský stát.

Regionální ředitelka HRW pro oblast Sahelu Corinne Dufka uvedla, že se Djibo stalo „vražedným polem“. Podle HRW by vláda měla těla exhumovat s pomocí OSN, aby ostatky mohly být navráceny rodinám a viníci byli postaveni před spravedlnost.

Mezi listopadem 2019 a červnem 2020 byla těla mužských obětí nalézána se střelnými ranami pod mosty, na polích a na hlavních silnicích v okruhu pěti kilometrů od Djiba, uvedla HRW.

Pracovníci HRW ve městě mluvili se 23 lidmi - včetně farmářů, obchodníků, pastevců, státních zaměstnanců, kmenových vůdců a humanitárních pracovníků - kteří se domnívali, že muže zadržely bezpečnostní složky pro podezření z členství nebo podpory islamistických militantních skupin.

Džihádisté se rekrutují z řad nomádských pastevců

„Tolik z těch mrtvých mělo svázané oči a ruce a byli střeleni do hlavy, sdělil jeden kmenový vůdce HRW.

Teroristé proti sobě. Konflikt mezi IS a Al-Káidou se přesunul do Sahelu

„Těla, která jsem viděl, se objevila ráno... v noci byla odhozena na okraji Djiba,“ doplnil s tím, že město kontroluje armáda, která v noci dohlíží na zákaz vycházení.

Místní obyvatelé zároveň uvedli, že těla se neobjevila ve dny, kde se neodehrávaly boje mezi bezpečnostními složkami a milicemi. 

Mrtvoly místní pohřbili. „V noci jsem tolikrát slyšel příjezd vozů a pak jen: bum! bum! bum!. Druhý den jsme pak na tom místě našli těla nebo se o nich doslechli,“ sdělil jeden farmář HRW.

Podle HRW se džihádisté na severu Burkiny Faso rekrutují hlavně z řad nomádských pastevců, kteří pak útočí na farmáře. Většinu z nalezených mrtvol u Djiba přitom podle organizace tvořili nomádi.

Město Djibo v Burkině Faso:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video