Princ William s manželkou Kate ukázali prvorozeného syna. (23. července 2013)

Princ William s manželkou Kate ukázali prvorozeného syna. (23. července 2013) | foto: Reuters

Válečník, rozkošník, kokta. Jméno George má v královské rodině tradici

  • 43
Dva dny po narození britského královského potomka se svět dozvěděl jeho jméno: George Alexander Louis. Proč ho princ William a vévodkyně Kate pojmenovali právě takto? Všechna tři jména odkazují k historii královské dynastie i k velkým postavám světových dějin.

Královské miminko bude podle Buckinghamského paláce titulováno Jeho královská výsost princ George z Cambridge. George upomíná na svatého Jiřího, patrona Anglie. Na anglickém trůnu doposud usedlo šest Georgů. Královský syn by se jednou mohl stát králem Jiřím VII., čímž by se stal třetím Jiřím z windsorské dynastie. 

George čili Jiří

Jméno řeckého původu, znamená "rolník" či "zemědělec". Na Západě se rozšířilo v 11. století v důsledku křížových válek, oblíbené se stalo díky legendě o sv. Jiřím, který zabil draka. V Anglii se rozšířilo až v osmnáctém století, poté, co na trůnu vládl první král toho jména. Podle bulváru Daily Mail je to v Británii 12. nejoblíbenější jméno pro chlapce, v roce 2011 bylo takto v Anglii pojmenováno více než 4 300 novorozeňat.

Prvním Jiřím z dynastie Windsorů byl Jiří V., který Británii vládl v letech 1911 až 1936. V roce 1914 vyhlásil válku Německu, čímž se postavil proti svému vlastnímu bratranci, císaři Vilému II. Poté, co se mezi lidmi začaly šířit antipatie vůči Němcům, změnil jméno královské rodiny ze Sasko-Kobursko-Gothajské dynastie na lépe anglicky znějící Windsory.

Dalším Georgem na trůnu byl jeho syn Jiří VI., kterého si filmoví diváci pamatují jako koktavého Bertieho z filmu Králova řeč. William a Kate nicméně popřeli, že by byl jejich syn pojmenován po něm. Jiří VI. vládl na anglickém trůnu až do své smrti v roce 1952. Od té doby vládne jeho dcera Alžběta II.. 

Ještě před Windsory ale Británii vládli i jiní Georgeové. Například Jiří III., který kraloval téměř 60 let. Válčil proti americkým separatistům (neúspěšně) i Napoleonovi (s většími úspěchy) dnes je však známý spíše svou psychickou poruchou, která zastřela jeho mysl v pozdních letech života.

Také jeho syn nesl jméno anglického patrona. Jiří IV. se zapsal do historie jako milovník alkoholu, žen a dobrého jídla. The Times ho dokonce označili jako "notorického rozkošníka". Měl ale také spoustu nápadů na přestavbu Londýna a byl velkorysým mecenášem umění. V seriálu Černá zmije ho nicméně Hugh Laurie nezapomenutelně ztvárnil jako věčně opilého idiota.

První anglický Alexandr

Prostřední jméno čerstvě narozeného následníka zní Alexander a pokud se jednou ujme koruny a žezla, bude to první Alexandr na anglickém trůnu. Dosud se tak jmenovali jen tři skotští králové. Alexandra je také prostřední jméno vládnoucí královny Alžběty II..

BBC připomíná také postavu Alexandra Makedonského, kterému se často říká Veliký. Podle některých historiků to sice byl nejlepší vojevůdce všech dob, měl však i stinné stránky.

Šťastný sázkař

240 tisíc korun vyhrál sázkař, který si před koncem loňského roku dvakrát vsadil u Tipsportu, že se dítě bude jmenovat George. Dva desetitisícové vklady tak znásobil v kurzu 12:1.

Další kurzy byly:

  • 7:1  Diana
  • 8:1  William
  • 10:1 Charles
  • 11:1 John
  • 12:1 George

Choval nezřízenou lásku k alkoholickým nápojům a jednou prý  v opilosti probodl svého přítele oštěpem. Dožil se pouze 32 let a dodnes se spekuluje, že byl možná zavražděn. To se s jistotou ví o dalších dvou makedonských králích jménem Alexandr. I přesto, že toto jméno s sebou přináší svým nositelům smůlu, je stále velmi populární.

Louis je populární v rodině prince Filipa

Jméno Louis má nejspíš připomínat posledního indického místokrále Louise Mountbattena. Strýce současného vévody z Edinburghu zabila Irská republikánská armáda při bombovém útoku na jeho jachtu.

Jeho otec, princ Louis z Battenbergu byl prapradědečkem prince Williama. William sám má prostřední jméno Louis. Jméno také připomíná řadu Ludvíků, kteří usedli na francouzském trůnu.

Za jménem královského mimina by se jistě daly najít další historické postavy či dávní příbuzní Windsorů. Královský palác na otázku, proč William a Kate svého syna pojmenovali právě George Alexander Louis, odpověděl jednoduše: "Ta jména se jim prostě líbí. Nic víc, nic míň".

Než přišel George na svět. Kate a její těhotenství přehledně

25. července 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Nejlepší videa na Revue