Repatriované rumunské Romky v Bukurešti (září 2010)

Repatriované rumunské Romky v Bukurešti (září 2010) | foto: AP

Brusel ztratil trpělivost s vyháněním Romů, Francii potrestá právními kroky

  • 195
Evropská komise zahájí právní kroky proti Francii. Země galského kohouta podle ní nerespektuje evropská pravidla volného pohybu. Rozhodnutí souvisí s postupem tamních úřadů proti Romům, kolem něhož se rozpoutala bouře nevole mezi Paříží a Bruselem.

"Francie neuplatňuje Evropské právo o volném pohybu osob tak, jak by měla," uvedla podle BBC v Bruselu komisařka pro lidská práva a spravedlnost Viviane Redingová. "Pro porušování práva jsme se rozhodli zavést proti Francii opatření," dodala Lucemburčanka, která je zároveň i místopředsedkyní EK.

Podobné procedury nejsou v Unii ničím novým ani výjimečným. Co to pro Francii znamená? Ve výsledku skoro nic. Země může být popotahovaná, případ může skončit před evropskou justicí a v závěru by EU na Francii mohla uvalit nějaké sankce. Jenže to je velmi zdlouhavý proces a sankce se uvalují jen výjimečně, píše ČTK.

Přesto někteří členové Evropského parlamentu považují postup komise za přelomový.

"Poprvé komise rozhodla uplatnit své pravomoci nikoli v souvislosti s vnitřním trhem či hospodářskou soutěží, ale kvůli základnímu principu podpírajícímu občanství v EU," prohlásil šéf socialistů v Evropském parlamentu Martin Schulzs s tím, že šlo o nevyhnutelný krok.

KDYSI VERBEŽ, TEĎ ROMOVÉ

Zaboduje opět Sarkozy s bičem na imigranty

Francie si políček od Komise vysloužila kvůli svému tvrdému postupu vůči nelegálním romským přistěhovalcům z Rumunska a Bulharska. Podle Redingové se Francie nebrání diskriminaci a její postupy zavánějí obdobím druhé světové války.

Podle kritiků si tím vláda a prezident Nicolas Sarkozy snaží zvýšit popularitu, která klesá kvůli úsporným opatřením přijímaným v souvislosti s hospodářskou krizí. Paříž kroky odůvodňovala snahami o zajištění bezpečnosti a pořádku.

VYHOŠŤOVÁNÍ ROMŮ

Loni Francie kvůli neplnění imigračních opatření vyhostila 10 tisíc Romů z Rumunska a Bulharska.

Letos zatím muselo zemi opustit přes osm tisíc Romů.

Repatriovaní Romové se ze země původu obyčejně vrátí zpět.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video