Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell hovoří v Evropském parlamentu ve...

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell hovoří v Evropském parlamentu ve Štrasburku o situaci v Íránu a Iráku. (14. ledna 2020) | foto: Reuters

Brusel měl změnit zprávu o čínských dezinformacích, čelí kritice europoslanců

  • 47
Čína měla tlačit na Brusel, aby zmírnil tón zprávy o čínských propagandistických snahách a dezinformační kampani. Tvrdí to některá média. Unijní diplomacie jakékoliv pochybení odmítá. Europoslanci přesto požadují, aby její šéf Josep Borrell celou záležitost vysvětlil. Jedním z nich je i český europoslanec Tomáš Zdechovský.

Od letošního roku si původně Evropská unie slibovala posílení vztahů evropského bloku a Číny, místo toho však podle diplomatů kvůli pandemii mezi oběma stranami narůstají rozpory. Ačkoli po rozšíření viru do Evropy se z některých zemí včetně Česka ozýval vděk za to, že jim Peking prodal roušky a další ochranný a zdravotnický materiál, postupně je vystřídala kritika kvality dodávek. Většina států EU začala vyzývat k tomu, aby se unie zbavila závislosti na lécích a dalších citlivých produktech z Číny. Evropská komise navíc varovala před propagandou šířící se z komunistické země.

Koronavirus ve světě

Chovatel Steven Busulwa z ugandského Střediska ochrany přírody v Entebbe prchá...
Lékař zkoumá indického studenta z Rádžasthánu. (23. dubna 2020)
Turecká čestná stráž pochoduje před mauzoleem Mustafa Kemala Ataturka v Ankaře...

Tu potvrdila i v pátek zveřejněná zpráva Evropské služby vnější akce (EEAS), podle níž Rusko a v menší míře Čína „cílí konspirační teorie a dezinformace na veřejnost v EU a širším okolí“. U Číny jde podle Bruselu mimo jiné o snahu zamlžit původ viru, přiřknout za jeho rozšíření ve Wu-chanu vinu Spojeným státům či zaplavit sociální média manipulativními informacemi o tom, jak čínské úřady nemoc od počátku zvládly.

Některá média však informovala o tom, že původní text zprávy měl vyznít ostřeji. Podle listu Financial Times z dokumentu vypadla zmínka o čínské „globální dezinformační kampani“. List New York Times tvrdí, že chybí i zmínka o diplomatické roztržce mezi Francií a Čínou. 

Zaplaťte za pandemii. Čína čelí kritice světa, Austrálie žádá vyšetřování

Podle listu napsal Lutz Güllner, diplomat Evropské unie, kolegům v emailu minulý týden, že „Číňané už hrozí reakcemi, pokud tato zpráva vyjde“. 

Financial Times s odkazem na nejmenované diplomaty uvedl, že Peking se během minulého týdne pokusil opakovaně tlačit na velvyslance EU v Číně Nicolase Chapuisa, aby zařídil odstranění kriticky vyznívajících informací. Podle zdroje ČTK byla pod přímým tlakem i EEAS.

„Absolutně odmítám jakékoli náznaky či tvrzení, že v našich zprávách jakkoli ustupujeme vnějšímu tlaku,“ sdělil v pondělí novinářům mluvčí unijní diplomacie Peter Stano, podle něhož byla původní zpráva interním dokumentem a úpravy textu před jeho publikací jsou zcela běžné.

Čínské úřady podle FT na žádosti o komentář nereagovaly.

Europoslanci se však nechtějí s tímto vysvětlením spokojit. Liberální nizozemský zákonodárce Baart Groothuis odeslal Borrellovi dopis žádající objasnění celého vývoje zprávy.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

„Určitě chceme po Borrellovi, aby to vysvětlil,“ řekl jeho lidovecký kolega Zdechovský. Podle něho by se téma čínských manipulací mělo stát jedním z hlavních bodů příštích parlamentních jednání. Téma chce nadnést už na úterním jednání předsednictva Evropské lidové strany (EPP), jejíž klub je v EP nejsilnější.

Zdechovský také stojí za výzvou europoslanců z minulého týdne požadující po Evropské komisi, aby vyšetřila, zda čínské orgány zpočátku záměrně nezamlčovaly informace o šíření nemoci a odkud přesně začalo. Někteří politici, kteří dopis podepsali, podle něho čelili tlaku na sociálních sítích či od lidí spojených s Čínou, aby si svou účast na výzvě rozmysleli.

„Určitě se to musí nezávisle vyšetřit, já rozhodně nebudu stahovat svůj podpis,“ dodal europoslanec.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video